På måndagen föll dom i det uppmärksammade målet där 52-åriga tidigare domaren Karin Cecilia Lilja stått åtalad för att ha lejt en person att mörda sin före detta make, brottmålsadvokaten Henrik Olsson Lilja. Stockholms tingsrätt finner henne skyldig till anstiftan och utdömer påföljden 14 års fängelse.

Det var i september 2019 som Henrik Olsson Lilja – internationellt uppmärksammad i samband med att han försvarade den hitresta rapartisten Asap Rocky – sköts ned i trapphuset i den fastighet på Kungsholmen i Stockholm där han är bosatt. Kulan missade hjärtat med en hårsmån.

Misstankar väcktes tidigt om att 55-årige bankrånaren Billy Guillermo Rieloff Aspillaga som utförde dådet gjort detta på uppdrag av exhustrun Karin Lilja. Bevisen räckte dock initialt inte för åtal. Men efter ytterligare spaning på kvinnan kunde hon till slut ställas inför rätta och fälls nu alltså för att ha beställt ett mord på exmaken.

Karin Lilja är tidigare dömd för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman. Hon var tidigare bland annat domare i Svea hovrätt och förvaltningsdomstolen.

Medåtalade

54-årige Kai Mikael Rönnkvist, bosatt i Järfälla i Stockholm, döms för medhjälp till försök till mord. Påföljden blir 6 års fängelse. Han är tidigare dömd för försök till grovt rån, brott mot knivlagen, trafikbrott, olovlig körning och framkallande av fara för annan

19-årige Ömer Gül, bosatt i västerort i Stockholm, döms samtidigt för förberedelse till mord. Påföljden stannar vid skyddstillsyn. Han är tidigare dömd för narkotikabrott och olovlig körning.

34-åriga Maria Cecilia Fellenius, bosatt i Norrköping, döms även hon för förberedelse till mord. Också här stannar påföljden vid skyddstillsyn. Hon är inte tidigare dömd för brott.

19-årige Samuel Carlos Diaz Saari, bosatt i Rinkeby i nordvästra Stockholm, döms för stämpling till mord. Påföljden stannar även i det fallet vid skyddstillsyn. Han är tidigare dömd för narkotikabrott och förekommer i ärenden i förvaltningsdomstol efter att ha överklagat avslag på socialbidrag.

54-årige Billy Rieloff Guillermo Aspillaga har i en separat rättegång tidigare dömts till 14 års fängelse för mordförsök. Han är tidigare dömd för en lång rad grova brott, bland annat en uppmärksammad serie bankrån på 1990-talet.

Första försöket

Enligt domen har de två kvinnorna, Lilja och Fellenius, i samförstånd 2018 anlitat Gül och Diaz Saari att mörda Henrik Olsson Lilja och betalat dem 50 000 kronor för uppdraget.

Kvinnorna har i samband med detta också inhandlat en kniv för ändamålet som de överlämnat till Ömer och Samuel och även tagit med dem från Järva till innerstaden för att förvisa dem området där det tilltänkta offret är bosatt. Uppdraget slutfördes dock aldrig.

Andra försöket

Ett år senare har Karin Lilja ensam i stället på liknande sätt anlitat Mikael Rönnkvist och Billy Rieloff Aspillaga och förberett dem för att mörda exmaken. Dådet utfördes efter en tids spaning och rekognosering men offret överlevde. Den här gången ska mordbeställningen ha betalats i guld.

Uppgörelsen ska ha diskuterats mellan parterna via den krypterade och i kriminella kretsar flitigt använda appen Encrochat vars kryptering för en tid sedan fransk polis lyckades knäcka.

Konfliktfylld skilsmässa

Motivet till att Karin Lilja ville ta livet av exmaken har enligt utredningen och domen sitt ursprung i en konfliktfylld skilsmässa där maken tilldömdes rätten till parets tidigare gemensamma lägenhet och även vårdnaden om parets två barn.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.