Sadaf-Khadem
Utrikes

Kvinnlig iransk boxare häktas i stället för att hyllas efter matchvinst

Publicerad 4/24/2019
Annons

Sadaf Khadem från Iran vann en officiell boxningsmatch mot fransyskan Anne Chauvin. Den iranska idrottsmyndigheten hade gett klartecken till matchen men nu häktas Sadaf misstänkt för brott mot landets muslimska lagar för hur kvinnor måste klä sig.

Enligt de iranska myndigheterna skulle Sadaf ha boxats i slöja, något hon inte gjorde. Eftersom hon boxades i shorts och linne bröt hon även mot regeln om att en kvinna inte får visa någon hud. En ytterligare försvårande omständighet anses det vara att matchen dömdes av en manlig domare.

Den 24-åriga kvinnliga boxaren som trodde hon skulle hyllas när hon återvände hem efter matchvinsten i Frankrike, riskerar nu åtal och fängelse. Brotten anses så allvarliga att en häktningsorder utfärdades.

Sadaf kommenterar den iranska regimens kvinnosyn som ”korkad”.

Svenska ”feministregeringen” vek sig för klädkrav

Den delegation av kvinnor från Sveriges deklarerat ”feministiska” regering som tidigare besökte Iran valde i motsats till Sadaf att följa den muslimska särlagstiftning för klädsel som gäller för kvinnor i landet, något som väckte skarp kritik från många håll, bland annat de kvinnor i Iran som kämpar för jämställdhet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons