En av de kvinnor som rest iväg för att ansluta sig till en muslimska terrormilisen begärs nu häktad misstänkt för grova krigsförbrytelser och grova folkrättsbrott i Allahs namn i Syrien.

De svenska myndigheterna har fått massiv kritik för att man hämtat ett antal kvinnliga IS-terrorister till Sverige och här försatt dem på fri fot och via Socialtjänsten också gett dem full uppställning med bidrag och bostad. Men nu begärs en av de som tillåtits tillbaka in i Sverige häktad.

Gifte bort 12-årig dotter – sönerna fick lära sig halshuggning

Kvinnan som är 48 år gammal är bland annat misstänkt för att ha skänkt sina barn till IS som barnsoldater i jihad-våldets tjänst. De fick också lära sig hur man hugger huvudet av sina motståndare och spetsar dessa på staket.

Två av barnen ska ha dött i strider. En dotter ska även ha gifts bort till en IS-terrorist i Syrien när hon var endast 12 år gammal. Brotten begicks mellan 2013 och 2015

Kvinnan reste till Syrien 2013 för att ansluta sig till IS och tog då sina fem barn med sig, 5, 5, 10, 12 respektive 14 år gamla. Även mannen slogs för IS i Syrien och dog i terrorstrider 2013.

Kvinnan är uppvuxen i Sverige och konverterade till islam i samband med att hon gifte sig med en muslimsk man. Efter att hennes förste man dött för IS gifte honom om sig i Syrien med en annan IS-terrorist och födde ytterligare barn.

Har kunnat leva fritt i Sverige trots terrorbrotten

Kvinnan tilläts återvända till Sverige förra året och har sedan dess kunnat vistas fritt i det svenska samhället. De två barn hon hade med sig tillbaka omhändertogs dock. Först på måndagen begärdes kvinnan häktad och frihetsberövades sedan på tisdagen.

Häktningsförhandling är utsatt att hållas i Stockholms tingsrätt imorgon torsdag. Kvinnan anser inte att hon begått något brott och menar att vistelsen i Syrien och barnens deltagande i terrorhandlingar ska ses som ”ett normalt liv”.

Osäkert om kvinnan kan åtalas och dömas

Åklagare Reena Devgun som håller i målet säger till media att hon är osäker på om det går att väcka åtal och nå fram till en fällande dom. Bevisläget är svårt när det gäller brott begångna I Syrien och Irak.

– Vi får se hur långt vi kan komma, säger hon i en kommentar till SVT