ensamkommande-och-kvinnor-kollage

Personerna i bildkollaget har inget samband med de personer som omnämns i artikeln.

Inrikes

Kvinnlig personal på HVB-hem hade ”nära relationer” med ’ensamkommande’ – utreds av polis

Publicerad 1/19/2018
Annons

I Örnsköldsviks kommun rullas nu ytterligare en härva upp där anställda kvinnor inlett ”nära” relationer med afghanska och somaliska unga migrantmän, så kallade ensamkommande flyktingbarn, på HVB-hem. Ärendet har överlämnats till polisen för brottsutredning.

Det rör sig om tre kvinnor anställda på ett och samma HVB-hem som inlett relationer som ”gick över gränsen mellan privata och professionella” med unga invandrarmän som uppgett sig vara minderåriga. Oavsett deras verkliga ålder skulle visa sig vara högre vid en åldersbestämning är det ändå brottsligt att inleda den sortens kontakter med klienter i beroendeställning i verksamheter som det här är fråga om.

Missförhållandena uppdagades i november och de tre kvinnorna sade, i samband med att en internutredning hos kommunen inleddes, upp sig. Det som uppenbarade sig för kommunens utredare bedömdes som så pass allvarligt att det föranledde att ärendet senare överlämnades till polis. Det utreds nu också av Inspektionen för Vård och Omsorg.

Från ansvarigt tjänstemannahåll på kommunen uppges att man nu ska arbeta med personalen och inskärpa var gränsen går mellan det privata och det professionella i relationerna mellan anställda och ’ensamkommande’. Man understryker att man ser allvarligt på det inträffade och betraktar det som anmärkningsvärt.

Artikeln har uppdaterats

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons