spridda-kulor

22 av de 25 skott som avlossades mot Eric missade grovt. Den röda ringen anger var Eric föll död ned. Foto: Polisen

Inrikes

Kvinnlig polis som sköt utvecklingsstörde Eric fick panik: ”jag tänkte ’shit va’ och tömde magasinet”

Publicerad 4/17/2019
Annons

En av de poliser som sköt ihjäl 20 årige Eric Torell med Downs syndrom på en innergård i Stockholm slipper åtal. Den kvinnliga polisen uppger att hon drabbades av panik och tunnelseende och bara fortsatte skjuta tills magasinet var tomt.

I förhör berättar kvinnan att hon på platsen föreställer sig att Eric är ett ”psykfall” eller att det handlar om ”suicide by cop”. Andra förklaringar som getts är att man trott att Eric var en efterspanad kriminell som hotat döda en polis och som hade tillgång till sprängmedel.

LÄS MER: Tre poliser åtalas för dödsskjutning av yngling med Downs syndrom

Eric går förbi henne och poliskvinnan följer honom hela tiden med sitt tjänstevapen. Hon uppger att hon kände sig trängd och drabbades av panik och dödsångest.

”Jag sitter liksom och siktar mot honom, och han går förbi och jag känner liksom bara shit va, skönt han inte såg att jag satt här. Jag följde honom liksom med blicken, han fortsätter gå in mot innergården, och då helt plötsligt så vänder han sig mot mig och riktar vapnet mot mig, och då, då skjuter jag honom.”

Poliskvinnan uppger att hon inte vet hur många skott hon avlossar men att hon inte slutar skjuta förrän magasinet är tömt på ammunition. Hon säger vidare att hon drabbades av tunnelseende, vilket eventuellt ska förklara varför hon inte såg att hon hade att göra med en person med Downs syndrom, något som annars framgick tydligt av Erics utseende.

När poliskvinnan börjar skjuta gör de två nu åtalade kollegorna detsamma. Totalt avlossar de 25 skott. Men endast tre av dessa träffar. De övriga kulorna skickas iväg med stor spridning över gården.

Den kvinnliga polisen säger i förhöret att hon sköt Eric när han vände sig mot henne. Obduktionen visar dock att Eric i sköts i ryggen.

Det framgår inte av hittills tillgängliga uppgifter varför poliskvinnan slipper åtal medan hennes två kollegor ställs inför rätta. Datum för rättegång är ännu inte bestämt.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons