Northvolt stäms av IF Metall efter att ha vägrat anställa en man som dömts för att ha misshandlat två tidigare flickvänner. Fackförbundet kräver 300 000 kronor av batteritillverkaren, enligt handlingar från Arbetsdomstolen.
Det är hösten 2022 som Northvolt – ett batteriföretag grundat av tidigare företagstoppar från Tesla – annonserar efter operatörer till sin nya fabrik Northvolt Ett i Skellefteå. I fabriken ska batterier tillverkas till framtidens elbilar, där fordonstillverkare som BMW, Volkswagen, Scania och Volvo är med och investerar.
En av dem som söker arbete på den nya fabriken är en 41-årig man som är bosatt i kommunen. Northvolt tycker att mannen verkar vara en intressant kandidat, och han är en av dem som går vidare i anställningsprocessen.
Kvinnomisshandlare
Men när Northvolt gör en bakgrundskontroll av mannen upptäcks att han tidigare dömts för brott. 2011 har han dömts till skyddstillsyn och psykiatrisk öppenvårdsbehandling för grov fridskränkning mot en dåvarande flickvän.
Enligt domen har mannen bland annat tagit stryptag på flickvännen och tryckt en kniv mot hennes hals. Våldet mot flickvännen ska ha utlösts av svartsjuka och psykisk ohälsa.
Domen från 2011 är inte första gången mannen dömts för våldsbrott. 2003 har han dömts av hovrätten till tio månaders fängelse, även den gången för grov fridskränkning.
Liksom domen från 2011 gäller domen från 2003 upprepat grovt våld mot en dåvarande flickvän.
Vänder sig till facket
Efter några dagar ringer en rekryterare för Northvolt upp 41-åringen och meddelar att han inte klarat företagets bakgrundskontroll, och att han därför inte kommer få den sökta tjänsten.
41-åringen vänder sig till sitt fackförbund, Industrifacket Metall, som inleder en rättslig process mot Northvolt. Fackförbundet menar att deras medlem utsatts för ett “stort ingrepp i den personliga integriteten” i och med bakgrundskontrollen.
Northvolt invänder å sin sida att det görs bakgrundskontroller av samtliga kandidater, att 41-åringen själv gett sitt medgivande till det och att den tidigare brottslighet som uppdagats är av sådant slag att han ansågs mindre lämplig att jobba i fabriken än andra arbetssökande.
Vid flera tillfällen, i maj, juni och augusti 2023, möter företrädare från IF Metall och Northvolt varandra. Till en början kräver facket 150 000 kronor i skadestånd. Efter sommaren har det kravet mer än fördubblats till 340 500 kronor.
Men parterna kommer inte överens, och Northvolt anser sig inte ha agerat felaktigt.
Stäms i Arbetsdomstolen
Nu har IF Metall beslutat stämma Northvolt i Arbetsdomstolen. Enligt stämningsansökan, som lämnades in veckan innan julafton, kräver fackförbundet å sin medlems vägnar 300 000 kronor “för kränkning av den personliga integriteten”.
“Bolaget har inte rätt att begära ut belastningsregister om det inte finns ett tydligt och legitimt samband mellan den sökta tjänsten och informationen som inhämtas. Att begära och använda belastningsregister utan ett relevansmotiv underminerar principen om rättvis behandling och respekten för individens rättigheter”, står även att läsa i stämningsansökan.
Northvolt Ett AB och Teknikarbetsgivarna, en arbetsgivarförening under branschorganisationen Teknikföretagen, har nu fram till 12 januari på sig att svara Arbetsdomstolen med anledning av IF Metalls skadeståndskrav.
Processen mot Northvolt är den andra större rättsliga konflikt IF Metall inlett mot ett företag i elbilsbranschen under 2023. Sedan slutet av oktober har IF Metall utlyst strejk mot Tesla Sverige, ett närbesläktat företag. Anledningen är att Tesla inte velat teckna kollektivavtal för sina anställda.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.