NYC
Utrikes

Kvinnor i New York åtalas för jihad-terror

Publicerad 8/25/2019
Annons

Två kvinnor har erkänt sig skyldiga till förberedelse av terrordåd med massförstörelsevapen i New York. Förväntas dömas till 20 års fängelse.

Asia Siddiqui, 35, och Noelle Velentzas, 31, ”inspirerades av radikal islam” enligt ett uttalande av biträdande överåklagare John Demers. Tillsammans lärde de sig tillräckligt om kemi och elektronik för att tillverka sprängämnen och detonatorer.

Enligt justitiedepartementet sökte kvinnorna även information om och skaffade materiel för tillverkning av bilbomber liknande den som användes 1993 vid World Trade Center, gödselbomber som de som detonerade 1995 i Oklahoma City samt bomber baserade på tryckkokare, likt den som användes vid terrordådet på Boston Marathon 2013.

Erkännandet, som kom i fredags, har föregåtts av en fyra år lång utredning. Duon greps redan 2015, i stadsdelen Queens i New York. Vid gripandet hittade polisen tryckkokare, bensintankar, handskrivna instruktioner för bombtillverkning, knivar och jihadist-propaganda.

I ett reportage strax efter gripandet bedyrade Noelle Velentzas make Abu Bakr hennes oskuld. Som bevis på hennes mjuka personlighet sade han att: ”Hon kan inte ens slå barnet” med åsyftan på parets femåriga dotter. Vidare sade han enligt New York Post stolt att: ”Hon är en förebild för kvinnor som verkligen vill leva som gudfruktiga kvinnor. Hon brinner för sin religion”.

Velentzas har i förhör sagt att hon inte kunde förstå varför så många reste till Syrien för att delta i jihad när det finns så många fler möjligheter att ”tillfredsställa Allah i USA”.

Under två års tid, mellan 2013-2015, förberedde kvinnorna sin attack som lyckligtvis kund avbrytas tack vare idogt arbete av både NYPD och Joint Terrorism Task Force.

”Noelle, Mel och jag pratade om nödvändigheten i att förbereda för jihad”, berättade Siddiqui i domstolen. ”Mel” skulle senare visa sig vara en polis som arbetade undercover och spelade rollen som muslimsk konvertit för att vinna kvinnornas tillit.

Siddiqui och Velentzas kan nu se fram emot upp till 20 års fängelse. Dock kommer sannolikt de fyra år som kvinnorna suttit frihetsberövade medan utredningen har pågått tillgodoräknas. Dom väntas falla i december.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
568Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons