Ett nytt förslag utreds av Akademiska sjukhuset i Uppsala enligt SR: att låta kvinnor föda på en parkering utanför sjukhuset – i evakueringsbaracker. Samtidigt satsade Uppsala kommun drygt 115 tusen kronor av skattepengar på ett 50-års födelsedagskalas för den moderate politikern Fredrik Ahlstedt.

Bakgrunden till förslaget är bland annat en brist på platser på sjukhusets förlossningsavdelning. Man har tidigare försökt att lösa situationen med bristande förlossningsvård på andra håll i landet genom att överlåta ansvaret till taxiförare, neka kvinnor som är på väg att föda vård samt hänvisa till sjukhus i andra delar av landet.

Medan Akademiska sjukhuset tvingas till kreativa åtgärder för att hålla kostnaderna nere, satsade Uppsala kommun förra året på en födelsedagsfest av lite större mått för en kommunpolitiker. 115 tusen av skattebetalarnas kronor gick bland annat åt att köpa in mat, dryck samt ordna dekorationer och blomsterarrangemang för de 300 gäster som bjöds in av kommunen för att gratulera kommunstyrelsens andre vice ordförande, Fredrik Ahlstedt (M).

Upplägget godkändes av den dåvarande kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S). Fredrik Ahlstedt, som själv önskade den storskaliga festen, kommenterade att arrangemanget ”följer det reglemente som kommunen satt upp”.