Fyra kvinnor från den muslimska terrorsekten IS och deras nio barn är på väg mot Sverige. Resan sägs ha bekostats av anhöriga i Sverige.

Kvinnorna har tagit sig från Syrien till Turkiet där de ska ha vistats i två månader. Anledningen uppges vara att kvinnorna och barnen skulle DNA-testas för att säkerställa att barnen verkligen är kvinnornas barn. Varför testerna inte utfördes redan i Syrien uppges inte.

Enligt SVT har minst två av kvinnorna smugglats ut från al-Hol, ett flyktingläger i nordöstra Syrien. Vem som smugglat ut dem framgår inte av rapporteringen, inte heller vad det har kostat. Däremot framgår det att det är anhöriga till kvinnorna som betalat smugglare för att ta dem till Sverige.

LÄS ÄVEN: IS-kvinnor talar ut: ”Ber att Allah ska använda oss för jihad”

Tre av kvinnorna startade sin resa till Syrien från Stockholm och en av dem från Västsverige, uppger statstelevisionen.

Har testats positivt för covid-19

En av kvinnorna har testats positivt för covid-19 men är alltså detta till trots på väg till Sverige. Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE), manar till lugn hos oroliga svenskar.

– De kommer inte att kunna kliva rakt igenom passkontrollen och ut i ankomsthallen, säger han men tillstår samtidigt att endast ett förhör väntar dem vid ankomst.

Påståendet förutsätter att tullen är bemannad när kvinnorna och deras barn anländer, vilket inte alltid är fallet. Efter terrordådet på Drottninggatan var exempelvis tullen på Arlanda och de stora hamnarna i Stockholm helt obemannade. Inte en enda tulltjänsteman fanns då i beredskap i yttre tjänst, enligt DN.

Syftet med förhöret uppges vara ”att längre fram göra något kopplat till misstänkta brott”. Hur svensk lag ska kunna straffa IS-kvinnorna för brott begångna i Syrien är oklart. Klart är att de snart är här.

authorimage