För 15:e året i rad delar Equmeniakyrkan, Kristna Freds­rörelsen och Sveriges kristna råd ut Martin Luther King-priset. 2021 års vinnare blir samverkans- och integrationsprojektet Goda Grannar, ett samarbete mellan Svenska Kyrkan, Islamic Relief och Stockholms moské som ”arbetar tillsammans för att bygga broar istället för murar”.

Projektet Goda Grannar startade 2015 där Stockholms moské och Katarina församling på Södermalm i Stockholm samarbetade kring natthärbärge för omkring 4 000 migranter. Härbärget drevs av Islamic Relief.

LÄS ÄVEN: Årets Martin Luther King-pris till Fatima Khawari

Sedan dess har projektet fortsatt att drivas och i dag bistår man nyanlända och asylsökande på olika sätt, bland annat med språkcafé, kontakt med myndigheter och i olika sociala projekt.

– Vår önskan är att samarbetet som Goda Grannar visar på ska få vara en inspiration för andra som vill jobba för att bygga broar istället för murar mellan varandra och över kultur- och religionsgränser, säger Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd och ordförande i priskommittén.

Bland tidigare vinnare av priset finns Extinction Rebellion Sverige, Martin Schibbye, Malena Ernman, Jason Diakité och Mikael Wiehe.

Frysta bidrag i Tyskland

I Tyskland har man fryst bidrag till Islamic Relieif för dess kopplingar till Muslimska brödraskapet. Detta ledda också till att Tyskland 2019 officiellt förklarade Islamic Relief som en del av brödraskapet.

Svenska miljoner

Sverige är ett av Islamic Reliefs största givarländer och har ökat bidraget från 49 miljoner kronor år 2013 till 159 miljoner kronor år 2019. Den tidigare ordföranden, den svenska medborgaren Lamia El Amri, avgick i samband med skandalen men valdes sedan till vice ordförande i organisationen.

Terrorism

Både Israel och Förenade Arabemiraten har stämplat organisationen som terrorfinansiär. I en rapport från den amerikanska tankesmedjan Middle East Forum 2018 skriver man att Ryssland år 2005 anklagade Islamic Relief för att finansiera terrorism i Tjetjenien.

LÄS ÄVEN: Proteststorm när Svenska kyrkan förnekar kopplingar till Muslimska brödraskapet

Middle East Forum har också kopplat organisationen till extremism i västvärlden och terroristorganisationer i Mellanöstern. Många av organisationens lokalavdelningar runt om i världen leds av individer som kan anses vara extremister.

SD krävde svar

I september i år frågade Mats Nordberg (SD) biståndsminister Peter Eriksson (MP) om svenska bidrag till organisationen med hänvisning till att en tysk hjälporganisation avbrutit samarbetet efter att denna utryckt antisemitiska sympatier och stöd för Hamas.

Med anledning av de kopplingar till antisemitism och till Hamas som gjorts beträffande organisationen Islamic Relief, och med anledning av Tysklands tillbakadragna stöd, avser regeringen nu att avsluta samarbetet med Islamic Relief, och om inte, hur motiverar regeringen detta?