Årets skolavslutning på Hölöskolan i Södertälje anmäldes till Skolinspektionen sedan eleverna bjudits in till fika i kyrkan. Enligt Södertälje kommun har kyrkan gått över gränsen för vad som är tillåtet.

På Hölöskolan i Södertälje firar eleverna enligt tradition skolavslutningen i kyrkan. I år blev det annorlunda på grund av pandemin, så avslutningen för niorna hölls istället utanför skolan. Hölö-Mörkö församling hjälpte som vanligt till och bidrog i år med ljud- och inspelningsutrustning. Två av församlingens präster höll även tal om historiska händelser i Hölö för avgångseleverna.

Kyrkans närvaro uppskattades dock inte av alla. Samarbetet ledde till en anmälan till Skolinspektionen. Enligt anmälaren har skolan inte hållit sig till lagen om att skolan ska vara konfessionsfri och ansåg att eleverna indoktrinerats.

”Kyrkan fick möjligheten att indoktrinera elever, marknadsföra sig och ägna sig åt rekrytering med inbjudan till gratis godis och gott vid kyrkan senare under dagen”, går det att läsa i anmälan.

LÄS ÄVEN: Muslimsk massbön på skolan i Nässjö under skolavslutningsdagen

Långvarigt samarbete mellan kyrkan och skolan

Åsa Lindgren, kyrkoherde i Hölö-Mörkö församling är överraskad av anmälan. Hon menar att avslutningen var icke-konfessionell och säger att det varken förekom bön eller välsignelse.

– Vi har haft en lång tradition av samarbete med skolan och det har varit väldigt uppskattat.

Eleverna sjöng Idas sommarvisa och psalmen Den blomstertid nu kommer, som är godkänd av Skolinspektionen och har sjungits vid svenska skolavslutningar i sedan generationer tillbaka. Efteråt bjöd de de elever som ville in till fika, skriver Kyrkans tidning.

LÄS ÄVEN: Kyrkoherde sätter stopp för skolavslutning i kyrkan

Oviss framtid

– När vi har skolavslutning i kyrkan har vi alltid ett kafé i klockargården där intäkterna går till välgörande ändamål. I samband med den här avslutningen delade vi ut fikabiljetter till barnen så att de kunde komma till kyrkan och ta en fika, säger Lindgren.

Skolinspektionen lämnade över uppgifterna i anmälan till Södertälje kommun och där anses det ”olämpligt” att kyrkan leder delar av skolavslutningen.

Jenny Stanser, grundskolechef i Södertälje kommun, menar att kyrkan gått alldeles för långt i sitt engagemang då man bjöd in till kyrkans aktiviteter. Enligt henne kan det bedömas som konfessionella inslag. Samtidigt säger hon att regelverket är luddigt och det varken finns någon expert eller förklaringsmodell att luta sig mot.

Nu pågår samtal mellan Hölöskolans rektor och församlingen gällande hur framtida samarbeten ska se ut. Kyrkoherden säger att många hört av sig och inte vill att skolavslutningen i kyrkan ska upphöra men hon säger att framtiden är oviss. Något beslut är ännu inte fattat.