En del av Sveriges kulturarv är försvunnet efter att en flera hundra år gammal kyrkklocka i Bromma kyrka i västra Stockholm misstänks ha stulits. När statsradion rapporterar om händelsen undrar reportern varför klockan ”är så viktig för kyrkan”.

Det var förra helgen som kyrkopersonalen upptäckte att den historiska klockan från år 1638 som kallas ”Lillklockan” och väger omkring 400-500 kilo var spårlöst försvunnen.

LÄS ÄVEN: Klocktorn från 1700-talet nedbränt – kan vara kristofobiskt hatbrott

Torbjörn Gustavsson är kyrkoherde i Bromma församling och han berättar att klockan togs ur bruk efter en brand på 1970-talet. Kyrkan valde att behålla klockan med anledning av dess historiska värde och lät den stå placerad utanför kyrkobyggnaden som prydnad.

Händelsen är polisanmäld och Gustavsson misstänker att tjuvarna har genomfört stölden med hjälpmedel eftersom den inte är lätt att flytta på.

Statsradion undrar varför 1600-tals klockan är viktig

När statsradion rapporterar om stölden får Gustavsson frågan varför klockan ”är så viktig för kyrkan”.

– Det är en klocka i en berättelse om ett samhälle och en församling. Den har ringt för Brommaborna i flera hundra år tills dess att den gick sönder i branden. Det är klart att det är en viktig del av vår historia, förklarar Gustavsson för SR.

LÄS ÄVEN: Domkyrkan i Strängnäs rånad – bytet Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611