Kyrkliga ledare i Australien använder nu julens budskap för att försöka pressa premiärminister Scott Morrison till att vidta större åtgärder mot vad det som de kallar ”klimatförändringarna”. De stöttar bland annat strejkande skolelever och de som drabbats av bränderna i deras krav på ökade insatser för att bemöta en ”global uppvärmning”.

I ett videomeddelande på julafton sa Deidre Palmer, ordförande för Uniting Church Australia, att kyrkan stod tillsammans med sina motparter ”för att adressera hotet från klimatförändringarna”, rapporterar SMH.

– Vi måste investera i förnybar energi för en hållbar framtid, sa Palmer i en intervju.

– Pressen på folk i brandzonerna och andra som påverkats av röken runt våra städer har satt fokus för australiensare att vi måste hantera problemet med klimatförändringarna.

Men även andra präster stämde in i kören. Ordförande för Australian Catholic Bishops Conference, ärkebiskopen Mark Coleridge, ropade också efter insatser mot klimatförändringar i hans årliga jultal.

Likaså gjorde Sydneys anglikanska ärkebiskop Glenn Davies som i sitt jultal sa att ”vi vet alla att klimatförändringarna är ett problem”  men la till att ”jag är inte här för att säga att regeringen ska göra det ena eller andra, det är inte mitt jobb”.

Politiska budskap även i Sverige

Även i Sverige passar kristna företrädare på att sprida sina politiska budskap. Ärkebiskop Antje Jackelén, kontroversiell bland annat för att ha tagit islams trosbekännelse ”Allahu akbar” som sitt valspråk och framhållit att Jesus av kristna inte bör sättas högre än islams profet Muhammed.

Hon går idag ut med en debattartikel som fått rubriken ”Julevangeliet börjar med patriarkatets slut”, där hon i en paussus ser ut att ifrågasätta kärnfamiljen:

Även i Sverige finns det mycket manlighet som är osäker, otrygg och arg – och därför förstör kvinnors, mäns och barns liv.

Att jungfrun föder ett barn äventyrar faderskapets vanliga roll.