barn

Genrebild.

Utrikes

Lagförslag: Föräldrar får stämma sociala medier om deras barn blir beroende

Publicerad 5/30/2022
Annons

I den amerikanska delstaten Kalifornien lades på måndagen fram att ett lagförslag som möjliggör stämning av sociala medieplattformar om ett barn har blivit beroende av den. Det ska mu föras vidare till Kaliforniens senat. rapporterar Fox Business.

I lagförslaget definieras ”beroende” som de personer under 18 år som skadas fysiskt, psykiskt, emotionellt, utvecklingsmässigt eller materiellt, och som önskar sluta eller skära ned på sin användning av sociala medier – men som inte har förmågan att göra det på grund av en besatthet av en plattform.

– Eran med ohämmade sociala experiment på barn är över, och vi kommer att skydda barnen, sa den republikanska parlamentsledamoten tillika författaren till lagförslaget Jordan Cunningham.

Riktat mot de största företagen

Lagstiftningen, som är tänkt att träda i kraft den 1 januari om den godkänns, ska nu gå till delstatssenaten för utfrågningar och förhandlingar bland lagstiftare och förespråkare.

Lagen gäller sociala medieföretag som tjänat 100 miljoner dollar eller mer under året. Således kan man dra slutsatsen att man främst riktar in sig på sociala mediejättar som TikTok, Facebook och Twitter.

En av förhoppningarna är att de populära plattformarna ska höja åldersgränsen till 18 år för att inte riskera bli stämda.

LÄS ÄVEN: Italien blockerar TikTok efter 10-årig flickas död

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons