I Strängnäs gick en bred kallelse ut till ortens nyanlända migranter om att delta i premiären på det nya skattefinansierade integrationsprojektet ”Föreningsmatchning”. Någon succé blev det dock inte. Av alla som fått inbjudan kom bara en.

Jungfruinitiativet inom ramen för det nya integrationsprojektet var att komma till Thomasbadet för att lära sig simma. Simkunnigheten är mycket låg inom stora migrantgrupper och drunkningstillbud är därför vanliga.

Den enda som dök upp till simundervisningen var emellertid 27-årige Aklilu Begatsion från Eritrea. Han tillhör dessutom de få som redan kan simma men tyckte det var ett bra tillfälle att få träna lite extra.

Malin Fällborg, som är klubbchef på Strängnäs simklubb säger att ”det är lite synd” att inte fler kom när de erbjöds chansen att lära sig något så viktigt som att kunna simma. Hårdare omdöme än så om det kompakta ointresset bland migranterna vågar hon inte fälla offentligt till Strängnäs Tidning.

Kursledaren och simtränaren Sarab Al-taie i heltäckande burkini anses av allt att döma redan fullt integrerad i det svenska samhället.