En läkare riktar skarp kritik mot hur ansvariga i Sverige hanterar coronasmittans framfart som hittills har resulterat i 161 bekräftade fall. Enligt läkaren ligger landet ”hela tiden sjumilasteg efter”.

Det var på fredagen som Expressen publicerade en debattartikel med titeln ”Varenda Italienresenär borde satts i karantän” skriven av läkaren och författaren Salomon Schulman. Han uppger att han för närvarande befinner sig i Israel där myndigheter har tvingat hela 70 000 människor att isolera sig för att undvika spridning av smittan och jämför det med hur Sverige agerar passivt i utvecklingen.

LÄS ÄVEN: Anders Tegnell kräver att coronadrabbade skolor ska hållas öppna

Israels omfattande karantänsåtgärd för människor som befunnit sig i områden där smittan fått fäste uppges vara ett viktigt steg för att få kontroll på situationen. Schulman skriver bland annat att sjuka inte kommer till arbetet för att smitta ned sina kollegor. Vidare framgår det även att skolor hålls stängda och att flyg från länder som Italien, Schweiz, Österrike, Spanien och Tyskland förbjuds landa.

Det jämför läkaren med vad han fick erfara på en skola i Lund. Där hade elever nyligen varit i Italien och sedan återvänt hem utan att några andra åtgärder genomfördes än att de ungdomar som drabbats av snuva eller hosta uppmanades att stanna hemma. Läkaren slår fast att en sådan slapphet i agerandet vore en dödssynd i Israel.

Sverige anlitar riskgrupp 

I debattartikeln belyser Schulman hur politiker och byråkrater i Sverige skryter med att landets beredskap är god när det i själva verket råder en sjukvårdskris. Därefter lyfter han hur ansvariga nu ska lösa bristen på personal genom att kalla in pensionärer vilket innebär att man därmed anlitar den definitiva riskgruppen för coronaviruset, äldre med krämpor som riskerar att infekteras och sprida virusen vidare till ännu fler.

”Denna direkt cyniska inställning är obetalbar.”

Avslutningsvis skickar Schulman en känga till de ansvariga som enligt honom har lämnat över sjukvården till oprofessionella administratörer.

”Sverige ligger hela tiden sjumilasteg efter. Så går det när de styrande vägrar att hörsamma maktlösa kliniska läkares varningar.”

Tidigare gick en annan läkare, Anders Jansson på Danderyds sjukhus, ut i en debattartikel publicerad av Läkartidningen och riktade hård kritik mot Folkhälsomyndighetens råd om coronaviruset – som han menar kan vara livsfarliga.

LÄS ÄVEN: Överläkare: Folkhälsomyndighetens råd om coronaviruset är ”livsfarliga”