Samhällsnytt skrev tidigt om hur statsepidemiologen Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten lät flyg från Kina okontrollerat flyga till Sverige långt efter corona-epidemin startat. Nu menar infektionsöverläkare Björn Olsen att ett flygstopp skulle kunnat stoppa coronaviruset – om det sattes in första veckan.

– Första veckan hade vi kanske kunnat åstadkomma något med ett absolut flygstopp från Kina. Men det hade byggt på att andra länder tänkt likadant, säger han till Aftonbladet. Vi kommer att få en väl utbredd smitta. Ingen av oss har immunitet, lägger han till.

Olsen är överläkare i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han menar dock att friska personer inte behöver vara så oroliga. Det är en ”svårare luftvägsinfektion” men menar att ”de allra flesta blir friska”.

Anders Tegnell passiv

Samtidigt har statsepidemiologen Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten konsekvent nekat till att stoppa flyg från Kina. Först uppgav han att det inte finns några direktflyg mellan Sverige och Kina. Men både Air China och SAS har direktflyg, så uttalandet var direkt felaktigt. När Samhällsnytt ringde Tegnell visade det sig att han inte hade koll.

LÄS MER: Statsepidemiolog vilseledde om direktflyg från Kina: ”Det spelar ingen roll”

Inte heller ville han stoppa flygen från Iran. Det har visat sig att smittan dessutom kom att sprida just genom personer som kom med flyg från Iran. Istället ville han ”göra lagom” inför corona-smittan. ”Historiskt har det inte varit en jättebra idé att stoppa flygningar”, sa han då.

LÄS MER: Flyg från coronadrabbat Iran tilläts landa i Göteborg: ”Det gäller att göra lagom”

På samma linje var den svenska socialministern som inte såg något behov av att vidta några åtgärder som att stänga gränser eller genomföra undersökningar på flygplatser.

LÄS MER: Coronasmittan sprider sig i Sverige – men socialministern är inte oroad

Redan 26 januari skrev Samhällsnytt om Svenske Mickael som kan ha varit bärare på Corona-viruset. Men staten, genom Folkhälsomyndigheten och smittskyddet, menade att det bara är att åka hem och leva som vanligt. Det första fallet av Corona upptäcktes i Sverige 5 dagar efteråt, den 31 januari.

LÄS MER: Svenske Mickael kan bära på Corona-viruset – staten säger att det är fritt fram att komma hem

Idag upptäcktes nio nya fall av Corona; i Stockholm, Jönköping, Skåne och Västra Götaland. Sammanlagt har det nu bekräftats 24 corona-fall i Sverige.