En större andel utlandsfödda i en kommun innebär inte fler våldsbrott i den kommunen. Det hävdas i en färsk rapport som professor emeritus Jerzy Sarnecki är huvudforskare för, och som uppmärksammas av bland annat statsradion.
Bakom rapporten står sju kriminologer vid olika lärosäten runt om i landet, ledda av mediekände professor emeritus Jerzy Sarnecki.
– Jerzy Sarnecki är egentligen huvudförfattare. Jag har kört analyserna. Det är därför jag ska svara för det vetenskapliga, förklarar lektor Amber Beckley, rapportens andranamn, för Samnytt.
Förklarar inte våldsbrotten
De åtta forskarna har tittat på antalet anmälda våldsbrott i Sveriges kommuner åren 2000 till 2020, och jämfört dem med andelen folkbokförda utlandsfödda i respektive kommun.
– Nästan alla har ökat. Det var nästan ingen kommun under de här tjugo åren där våldsbrotten minskade, berättar Beckley.
I synnerhet har forskarna tittat på de tjugo kommuner där våldsbrotten ökat mest, och de tjugo kommuner där våldsbrotten ökat minst.
– Det vi har visat var att andelen invandrare i de kommuner som hade störst ökning av våldsbrott inte var så annorlunda än andelen i de kommuner som hade minst ökning, säger Beckley.
– Andelen invandrare förklarar inte våldsbrotten i en kommun, och den kan inte förklara ökningen i de tjugo kommunerna.
Påpekas bör att forskarna endast tagit med folkbokförda utlandsfödda i sin studie, inte asylsökande som inte är folkbokförda eller de som brukar kallas för andra generationens invandrare och alltså är födda i Sverige.
Viktigt meddelande
Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande
Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.
Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.
Sverige som global modell
Sarneckis och Beckleys studie har publicerats av Springer Nature, och i den talas det om Sverige och de nordiska länderna som en “global modell”.
– Vi försökte koppla situationen i Sverige till en bredare publik. Sverige, Danmark och Norge står ofta som modell för andra länder. Till exempel med föräldraledighet, som vi har här i Sverige, menar Beckley.
Ska det förstås som att omvärlden inte ska låta sig avskräckas av en stor invandrings- eller flyktingmottagning?
– Det är väldigt tufft att säga, men jag menar att det kanske är så att vi i Sverige inte ska lita på invandring som en brottspreventionsmetod. Om vi gör någonting med invandringspolitiken, så kommer det troligen inte få så stor effekt på brottsligheten.
– Och om vi i Sverige tänker att vi ska bekämpa brott på det sättet, så är det kanske inte så bra för resten av världen. Omvärlden ser upp till Sverige kring hur de ska vara. Om vi gör fel, så är det inte så bra, avslutar Amber Beckley.
LÄS ÄVEN: Ny studie visar att utlandsfödda begår de flesta våldtäkterna
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.