sjukhus 943

Genrebild/Olov Grankvist. Foto: Faksimil SVT

Inrikes

Läkare skar sönder tarmarna under operation – patienten dog

Publicerad 4/5/2021
Annons

En kvinna i 70-årsåldern som hade genomgått en operation vid ett sjukhus i Region Västerbotten avled efter att en läkare skurit sönder tarmen. Men trots att vårdpersonal uttryckt oro över kvinnans hälsotillstånd vidtogs inga åtgärder. Kort därefter tvingades kvinnan till fler operationer och avled. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är nöjda med att sjukhuset förbättrat sitt sätt att kommunicera.

Det var i juni år 2019 som läkaren vid Lycksele lasarett, enligt statstelevisionen, ”råkade göra hål på tarmen”. En skada åtgärdades men läkaren upptäckte aldrig att det fanns fler hål på tarmen.

LÄS ÄVEN: Sjukhus fördröjde 4-årings operation – avled: ”Brister i kommunikationen”

Det skulle sedan dröja innan läkaren tog patientens försämrade hälsotillstånd på allvar. Detta trots förhöjda värden, en livshotande infektion och oro från vårdpersonalen på avdelningen.

Flera operationer på kort tid

Patienten tvingades senare genomgå ytterligare en operation i Lycksele och en i Umeå – men det skulle inte hjälpa. Kvinnan avled kort därefter av multiorgansvikt.

IVO har utrett händelsen och kommit fram till att läkaren har brustit i bedömningen före operationen och handläggningen ska inte ha varit sakkunnig eller omsorgsfull. Vidare har bedömningen av patientens tillstånd brustit vilket resulterat i en försenad diagnos.

Olov Grankvist är ansvarig verksamhetschef i Region Västerbotten och han kommenterar läkarens slarv med att det är ”tragiskt” men att läkaren fortfarande är i tjänst. Han säger även till statstelevisionen att det inträffade är ”förfärligt” trots att det är han som är chef över verksamheten.

– Jag är oerhört ledsen för alla dabbade och den person som har fått kritik är också ledsen, säger Grankvist.

Grankvist hävdar att man vidtagit åtgärder för att det inte ska ske igen. Det handlar bland annat om att man ”styrt upp kommunikationen mellan doktorer, avdelningar och enheter”. En lösning som IVO är nöjda med.

LÄS ÄVEN: Fyra döda och tre med svåra komplikationer efter operationer av samma läkare

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
826Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons