En äldre kvinna i Västsverige vårdades på sjukhus med misstänkt luftvägsinfektion. Läkarna bedömde att kvinnan kunde skrivas ut – och hon skickades hem med en hög dos kalium. Kvinnan skulle ta hela 30 tabletter per dag, men bara dagar senare avled hon.

Det var i februari förra året som 80-åriga Birgitta Bergman hemmahörande i Lysekil lades in på Norra Älvsborgs Sjukhus (NÄL) i Trollhättan. I samband med besöket gjorde läkarna bedömningen att det även handlade om högt blodtryck och ett lågt kaliumvärde.

LÄS ÄVEN: Sjuksköterska överdoserade patient till döds: ”Beklagar att det har inträffat”

Birgitta behandlades av två läkare som misstänkte att hon även kunde lida av Conns syndrom – en ovanlig endokrin sjukdom. Det framgår att läkarna därför har konsulterat med endokrinavdelningen för att få specialkunskap.

De fick rådet att medicineringen med kalium skulle öka till det att patienten hade normala värden och att det i vissa fall kan krävas mellan 20 och 30 tabletter per dag. Det har ansvariga läkare tolkat som att dosen skulle ökas med 30 tabletter.

Sjuksköterska och farmaceut reagerade

När en sjuksköterska skulle ge Birgitta den nya dosen reagerade personen på att den var ovanligt hög och kontrollerade därför med ansvarig läkare om det stämde. Läkaren bekräftade dosen trots att Birgitta redan hade uppnått ett normalt kaliumvärde samma dag.

Läkarna skrev ut Birgitta och hänvisade henne till apoteket för att inhandla medicinen och fortsätta ta 30 tabletter om dagen. När farmaceuten tog del av receptet ska också denne ha förvånats över den ovanligt höga dosen. Farmaceuten kontaktade därför läkare som återigen bekräftade att dosen skulle vara på den nivån.

Maken: ”Märkte inte ens att hon var död”

Birgittas make, Reiner Bergman, har det senaste året kämpat för att ta reda på vad som faktiskt orsakade hans hustrus plötsliga död. Reiner berättar att det är tufft och jobbigt att behöva kämpa på det här sättet för vad som är rätt. Vidare uppger han att misstanken hela tiden har handlat om den tunga medicinering som Birgitta hade svårt att få i sig.

– Birgitta somnade in på morgonkvisten. Hjärtat stannade bara. Jag märkte först inte ens att hon var död, säger Reiner till GT.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har behandlat en anmälan och även fattat beslut i ärendet. IVO kritiserar de två ansvariga läkarna för ”den läkemedelsordination som gjordes avseende kaliumtabletter och för allvarliga brister i den uppföljning som planerades efter patientens sjukhusvård”.

Chefsläkare: ”Ohyggligt olyckligt”

Magnus Söderbergh är chefsläkare vid sjukhuset och kommenterar Birgittas bortgång med att det troligen har orsakats av den höga kaliumordinationen.  Han menar att det är ”mycket som blev fel” och att ”personer fattade dåliga beslut” men att man har vidtagit en rad åtgärder för att styra upp kompetensen inom vårdpersonalen.

– Det är sannolikt att den höga doseringen bidrog till dödsfallet. Det är vår bedömning. Det är ohyggligt olyckligt. Det som inträffat är förfärligt. Jag beklagar verkligen att det kunde bli så här, säger Söderbergh till GT.

Maken polisanmälde läkarna

Men Reiner accepterar inte att det stannar vid enbart kritik från IVO utan vände sig till rättsväsendet för att få upprättelse. Polisen upprättade en anmälan mot de två ansvariga läkarna om vållande till annans död.

Utredningen lades dock ned eftersom man inte kunde belägga att det var den höga dosen som orsakade hustruns dödsfall samtidigt som läkarna nekar till brott. Reiner överklagade beslutet med en omfattande begäran att utredningen skulle fortsätta. Polis och åklagare har därefter återupptagit utredningen.

LÄS ÄVEN: 85-årig kvinna med smärtor nekades akutvård – skickades hem och dog

authorimage