48-årige läkaren Khalid Hasouna, 48 som har suttit häktad sedan i maj åtalas nu för att olagligt ha skrivit ut och sålt narkotika till missbrukare och dopingmedel för mångmiljonbelopp. Åtalet omfattar även grovt bedrägeri. Hasouna har enligt åtalet tillskansat sig drygt 88 tusen kronor genom att oriktigt utge sig för att vara anställd av hemtjänsten. 

Hasouna lät de svenska skattebetalarna via Stockholms läns landsting betala elva miljoner kronor för narkotiska läkemedel, dopingpreparat och botox som han förskrev åt bland annat missbrukare och tog betalt för. Hur mycket pengar Hasouna tjänat på verksamheten är oklart men preparaten har haft ett betydligt högre värde ”på gatan” än de elva miljoner kronor de kostat lagligt.

Landstinget och apoteken anade efterhand oråd men först efter att Hasouna skrivit ut tre kilo opioider i form av kodein, tramadol och oxikodon, tiotusentals tabletter bensodiazepiner som Xanor, Stesolid och Rohypnol och tusentals doser av dopingklassade preparatet somatropin. Polisanmälan gjordes, vilket i februari resulterade i att Hasouna förlorade sin läkarlegitimation.

Enligt åtalet har Hausona skrivit ut en stor del av preparaten åt sig själv men även åt andra personer som fungerat som bulvaner för att hämta ut de narkotikaklassade läkemedlen. Dessutom ska Hausona ha skrivit ut recept till patienter utan deras vetskap och hämtat ut dessa i deras ställ med kopior på patienternas ID-handlingar. Betalt för vidareförsäljningen har Hausona tagt främst via Swish.

Hausona häktades i maj och ställs nu inför rätta. Enligt åklagaren har Hasouna ett flerårigt fängelsestraff att vänta. Själv förnekar han brott och hävdar att han tvingats skriva ut alla preparaten under hot.