Utvecklingen beträffande hot och våld på sjukhusens akutmottagningar oroar Sjukhusläkarnas Stockholmsavdelning, som är en del del av den fackliga organisationen Sveriges läkarförbund.

Fackordföranden Andreas Fischer – som vid sidan av att vara kirurg också har en militär bakgrund och därmed utbildning i att bedöma hot- och våldssituationer – är i ett uttalande till SVT Nyheter pessimistisk om framtiden:

– Med nuvarande trend kan jag inte utesluta att vi kommer behöva beväpnade skyddsvakter på akutmottagningarna inom en fem- till tioårsperiod.

Den omedelbara anledningen till det fackliga larmet är de fynd som gjorts i en ännu inte publicerad studie som bland annat visar att var tredje läkare utsatts för hot på arbetsplatsen från patienter och var från patienter anhöriga.

Förhandsinformationen om studien är i övrigt knapphändig. Det är dock sedan tidigare bekant att en stor del av hotbilden härrör från patienter, kumpaner och anhöriga i gängkriminella miljöer och etniska konstellationer där motsättningar med gatukonflikter inte sällan fortsätter in på sjukhusen när skott- och knivskadade personer anländer för vård.

Redan idag är akutmottagningarna i städer och kommuner med ”utsatta områden” utrustade med väktare och förstärks vid behov av beväpnad polis. Mottagningarna är numera dessutom säkerhetsutrustade med bland annat slussar och kameraövervakning och personalen utbildad i självförsvar.