I nästan ett år har långtidsverkande morfintabletter för svårt sjuka patienter varit slut på apotek och sjukhus i Sverige. De är särskilt viktigt för cancerpatienter.
Läkemedlet har varit restnoterat sedan februari 2019, vilket innebär att läkare måste använda andra kortverkande mediciner i stället.
De senaste åren har det blivit vanligare med restnoteringar på olika mediciner. Bristen noteras inte alltid av patienterna eftersom läkarna använder andra läkemedel som innehåller samma substans.
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.Men de långverkande läkemedlen är viktiga – särskilt för cancerpatienter.
– De patienter som behöver den här typen av smärtlindring är framför allt cancerpatienter med obotlig sjukdom och en begränsad tid kvar att leva eller patienter med kotkompressioner och väldigt svår smärta under några månader. Då kan en förutsättning för att man ska klara vardagen vara en långverkande morfintablett. Annars kan man inte röra sig över huvud taget, säger Bertil Axelsson som är överläkare och adjungerad professor i palliativ medicin till DN.
Alternativet som läkarna har är att skriva ut recept på kortverkande morfintabletter som patienten måste ta var fjärde timme dygnet runt varje dag. Fentanylplåster är ett annat alternativ men sådana innehåller inte heller samma ämne och är också dyrare än morfintabletterna. Utöver det finns också ett alternativt läkemedel med både kortverkande och långverkande tabletter.
– Inget av alternativet innehåller morfin och det finns patienter som får sämre smärtlindring och mår sämre på dessa läkemedel.
Läkarens förtroende lågt för läkemedelsindustrin
Bertil Axelsson är orolig och misstänker att “andra mekanismer” ligger bakom läkemedelsbristen.
– För mig låter en restnotering som en tillfällig problematik som kommer att lösa sig inom några månader. Nu har vi snart varit utan Dolcontin i ett år. Det låter som att det är andra mekanismer bakom. Det här påverkar mitt förtroende för läkemedelsindustrin i stort och företaget specifikt, säger Bertil Axelsson.
Läkemedelsverket menar dock att det inte finns någon enskild specifik orsak till att restnoteringarna ökar i landet.
– Det har under året kommit fler rapporter som bekräftar det vi har sagt: att det handlar om en komplex struktur med många aktörer i läkemedelskedjan och små marginaler i varje led.