I över 30 år sålde läkemedelsjätten Servier bantningsmedicinen Mediator, Detta trots att man kände till att preparatet var dödligt. De som avlidit efter att ha fått medicinen kan som lägst räknas i hundratal, men eventuellt rör det sig om flera tusen. Nu döms bolaget för dråp och grovt bedrägeri.

Läkemedlet skulle minska aptiten och hjälpa personer med övervikt. Framför allt har det getts till personer som drabbats av överviktsrelaterad diabetes. Bolaget visste att preparatet kunde orsaka allvarliga hjärtproblem men höll tyst om det och fortsatte sälja det ändå. Det rapporterar bland annat SvD.

2009 rullades skandalen upp och försäljningen stoppades av franska myndigheter. Då hade runt fem miljoner patienter fått Mediator utskrivet under drygt 30 års tid. Av dessa kan tusentals ha dött i hjärtattacker orsakade av preparatets biverkningar. Fastställt är antalet döda åtminstone uppgår till 500.

Döms för dråp och grovt bedrägeri

Efter en långdragen rättsprocess döms nu läkemedelsbolaget Servier för bland annat dråp och grovt bedrägeri. I domen understryks också som en försvårande omständighet att bolagets agerande har undergrävt allmänhetens förtroende för hela läkemedelsbranschen och vårdapparaten.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Ingen frihetsberövande påföljd utdöms emellertid, endast böter på motsvarande 30 miljoner kronor. Serviers ordförande, som eventuellt kunde ha dömts till fängelse, avled 2014. Biträdande chefen Jean-Philippe Seta får fyra år villkorligt. Båda har nekat till att de känt till Mediators allvarliga biverkningar.

Frankrikes läkemedelsmyndighet döms samtidigt att betala böter på motsvarande 3 miljoner kronor för sin roll i skandalen och underlåtenhet att stoppa försäljningen.

Skadestånd till drabbade

Enligt information på Serviers webbplats ska sammanlagt 3884 drabbade patienter och anhöriga till avlidna kompenseras med närmare 200 miljoner euro.

Mediator har sålts i en rad länder i Europa och övriga världen men inte i Sverige. USA var bland de första med att stoppa försäljningen efter misstankar om biverkningar. Det gjorde man redan tio år innan skandalen rullades upp i Frankrike.