Det var i tisdags som Samhällsnytt avslöjade att Läkemedelsverkets inspektörer skulle åka på en gratis semester med mat och boende på ett femstjärnigt hotell betalda av samma företag som de skulle granska. Nu bemöter myndigheten vår granskning och menar att det inte finns några problem alls med upplägget.
Läkemedelsverkets inspektörer Mihai Florescu och Emil Schwan skulle genomföra en fysisk inspektion av företaget Recipharms produktionsanläggning i Indien i slutet av april. Syftet med inspektionen var att kontrollera efterlevnaden av Good Manufacturing Practice – eller med andra ord att de läkemedel som tillverkas för import till EU lever upp till kvalitetskraven. Recipharm tillverkar flera generiska läkemedel, men även ett flertal läkemedel åt stora läkemedelsbolag som Bayer, Novartis, Astra Zeneca osv..
Samhällsnytt har funnit att inspektörerna skulle anlända tre dagar före inspektionen och bo på ett femstjärnigt hotell i Bangalore med pension – allt på företagets bekostnad. För besöket begärde företaget ett flerårigt äffärsvisum för inspektörerna hos den indiska ambassaden i Stockholm – med motiveringen att just dessa personer skulle besöka företaget ”ofta” på grund av ”business discussion”.
LÄS MER: Läkemedelsverkets inspektörer skulle bo på lyxhotell i Indien – läkemedelsföretag betalade allt
I samband med publiceringen begärde Samhällsnytt en kommentar från Läkemedelsverket. Bland annat ville vi veta om myndigheten anser att det är rimligt att inspektörerna skulle ”vila” i flera dagar i Bangalore innan inspektionens start på företagets bekostnad. Vi ville även veta om Läkemedelsverket ser risken att detta upplägg kan underminera allmänhetens förtroende för myndighetens inspektioner.
Igår tog vi emot ett svar från Läkemedelsverket – som innehåller flera falska och vilseledande uppgifter. Däribland skriver pressansvarig Maria Hasselgren följande:
”Man anländer ofta mycket sent till destinationer i Indien, inte sällan efter flera timmars biltransport från flygplatsen. Efter det får inspektörerna sin dygnsvila och återhämtning för att jämna ut tidsskillnaden på 5,5 t samt förbereda det sista inför de kommande dagarna.”
Enligt Google Maps tar det endast 40-45 minuter med taxi från Bangalores flygplats till hotellet – detta med hänsyn taget till eventuella trafikstockningar. Argumentet om flera timmars biltransport från flygplatsen är därmed irrelevant:
En flygresa till Indien skulle ta drygt sju timmar från Stockholm med en kort inrikesresa till Bangalore. Sammanlagt skulle resan vara relativt kort och därför ville vi veta varför en sådan resa berättigar till en tre dagars lång vistelse på ett 5-stjärnigt hotell. Dessutom utgör tidsskillnaden mellan Stockholm och Bangalore endast 3,5 timmar och inte 5,5 timmar som Läkemedelsverket påstod.
Vi har begärt att få ta del av myndighetens riktlinjer som definierar vad ”dygnsvila” är, i vilka fall den ska erbjudas och i vilken form. Vi har dock aldrig fått några sådana riktlinjer. Istället blev det ett kort svar:
”Läkemedelsverket har ett arbetsmiljöansvar för sina anställda. För att kunna utföra ett fullgott arbete efter en längre resa, kan det innebära att man behöver vila innan inspektion påbörjas.”
Apropå valet av hotellet skrev Läkemedelsverkets Maria Hasselgren följande:
”De som varit i Indien vet att 5 stjärnor där, oftast motsvarar Scandic i Sverige.”
Detta stämmer dock inte. Innan coronaepidemin kostade ett rum på Taj Yeshwantpur i Bangalore 1600-1700 kronor per natt. Den indiska kedjan Taj är mycket mån om att erbjuda exklusiv service och kvalitet till sina gäster. Det räcker att titta på några bilder från Taj Yeshwantpur för att förstå att Scandic inte står i närheten varken kvalitets- eller prismässigt:
[soliloquy id="326435"]
Vidare hävdade Läkemedelsverket att maten skulle betalas av inspektörerna själva. När Samhällsnytt konfronterade myndigheten med att både dess egen inspektör Mihai Florescu bekräftat för Samhällsnytt att Recipharm skulle stå för maten och Recipharm bekräftat detta själva i sin visuminbjudan, ville inte längre Läkemedelsverket lämna svar om det. Vår begäran om kommentar gällande den här uppgiften lämnades obesvarad:
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.