Umar-Haque-837623
Utrikes

Lärare radikaliserade elever till ”barnarmé” för terrordåd – döms till 25 års fängelse

Publicerad 3/30/2018
Annons

I sitt arbete som lärare i Storbritannien försökte 25-årige Umar Haque radikalisera och träna sina elever till att utföra terrordåd i London. Hans mål var att skapa en ”barnarmé” med muslimska terrorister. I dagarna dömdes han till 25 års fängelse för att ha planerat attacker mot ett 30-tal olika mål i London, däribland Big Ben.

Trots att Umar saknade lärarutbildning anställdes han som lärare vid en skola i östra London med ansvar för 250 elever, varav ungefär hälften ska utsatts för försök till värvning som terrorister och cirka 35 fått en mer grundlig terrorträning. Han undervisade också parallellt i ämnet terrorism i den lokala moskén.

Umar visade eleverna, en del så unga som 11 år, bilder på IS-avrättningar och vapen i syfte att radikalisera dem till barnsoldater i den terrorarmé han ville skapa i London. Han arrangerade även rollspel och träningsläger där barnen fick öva på att utföra terrordåd.

Flera barn har efter att härvan nystats upp vittnat till socialsekreterare om hur de levt i skräck och haft mardrömmar på nätterna till följd av sin lärares indoktrineringsansträngningar. En elev säger sig ha känt sig ”paralyserad av skräck”.

Bland det 30-tal mål som Umar planerat att skicka sin ”barnarmé” att genomföra terrorattacker mot finns Big Ben, Heathrow-flygplatsen, tunnelbanestationer och drottningens vakter. Tanken var att attacker skulle samordnas och utföras samtidigt, så som skedde vid de muslimska terrorattackerna i London 2005.

Umar hade tidigare gripits 2016 när han var på väg till Syrien för att ansluta sig till den muslimska terrormilisen IS. Han ska därefter ha stått under övervakning av den brittiska polisen men kunde ändå ägna sig åt omfattande terrorrekrytering och få jobb som lärare.

Ytterligare två personer, 19-årige Abuthaher Mamun och 27-årige Muhammad Abid, dömdes samtidigt för medhjälp och finansiering till fyra respektive tolv års fängelse.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons