Under en lektion blev Olle Samuelsson attackerad med en spark av en elev och svarade med att föra handflatan mot dennes huvud. Detta betraktade skolan som våldsamt nog för att sparka läraren.

1978 blev Olle Samuelsson lärare och karriären har gått bra, fram tills nyligen då en incident inträffade på Kyrkbacksskolan i Kopparberg där han arbetat som mattelärare i årskurs fyra.

För ett par veckor sen skedde det som skulle få honom sparkad.

LÄS ÄVEN: Lärare använde inte ’lågaffektivt bemötande’ mot stökig elev – SPARKAS

– Jag bad en elev att plocka upp en bunt papper som låg slängd på golvet. Då sparkade han till mig skrevet. Det var inte en jättehård spark men det gjorde ont och jag reagerade och touchade då hans huvud med min hand. Men det var inget riktigt slag, säger Samuelsson. 

Dagen därpå blev han inkallad till rektorn och sedan hemskickad medan utredningen pågick. En vecka senare fick han välja mellan två alternativ – bli uppsagd utan lön eller att säga upp mig själv och få en månadslön. Samuelsson valde det senare.

– Vad ska jag säga? Är ju för djäkligt att det skulle sluta såhär efter 45 år i yrket, säger han.

”Fysisk kontakt”

Beslutet att sparka Samuelsson togs av Anders Lundholm, skolchef i Ljusnarsbergs kommun.

– En lärare har slagit till en elev. Vi utredde händelsen under förra veckan. Skolan har polisanmält det som har hänt och vi gav honom chansen att själv avsluta sin anställning, säger skolchef Andreas Lundholm till NA och fortsätter:

– Det har varit en fysisk kontakt genom ett slag oavsett hur hårt slaget var. Det är en jättetydlig gräns som en lärare inte får överskrida på Kyrkbacksskolan. Det är tråkigt när det gäller en lärare som haft en så lång lärarkarriär men vi kan inte göra något annat ställningstagande än det vi gjort.

LÄS ÄVEN: Läraren Selma Gamaleldin ville inte säga ”hen” – skola tvingas betala 150 000 till kränkt elev

Enligt pappan till den 10-årige eleven har det uppstått en ”hatstorm” mot familjen efter incidenten som ledde till att läraren sparkades. Han menar att Samuelssons version av det som skett inte stämmer och att hans son råkade nudda lärarens ben av misstag. Han hävdar även att sonen verkligen blev slagen.