Först sparkades hon från lärarjobbet och nu överväger Skolinspektionen att anmäla henne till Lärarnas ansvarsnämnd vilket kan resultera i att hon fråntas även sin lärarlegitimation.

Förra sommaren fick fallet Selma Gamaleldin stor uppmärksamhet efter att hon sparkats från sitt jobb på Waldorfskolan Solvikskolan i Järna. Skälet var att hon vägrat gå med på en förälders begäran om att använda pronomenet ”hen” om en av pojkarna på skolan.

LÄS ÄVEN: Lärare vägrade säga ”hen” till elev – avskedades

Hon liknar det med en form av misshandel med tanke på utvecklingen mot allt fler könsbyten med kirurgiska ingrepp och hormonbehandlingar med sterilisering som följd och som i en stor del av fallen sedan ångras.

– Barn kan leka att de är någon annan än den de är, men det här är ingen lek. Det är allvar för föräldrarna och det är en allvarlig utveckling i samhället. Jag vill inte vara med och bejaka det eller ha något sådant på mitt samvete, sa hon då.

I februari slog DO fast att det rört sig om diskriminering och att pojken ska tilldelas 150 000 kronor i skadestånd.

Skolinspektionen överväger anmälan

Nu tas det hela alltså ett steg längre då Selma Gamaleldin även riskerar att bli av med sin lärarlegitimation. I fredags fick hon ett rekommenderat brev från Skolinspektionen som meddelade att man öppnat ett ärende ”utifrån uppgifter som kommit fram i ett ärende hos diskrimineringsombudsmannen”. Syftet är att utreda om en anmälan ska göras till Lärarnas ansvarsnämnd.

”Vid en sådan anmälan kan Skolinspektionen yrka att läraren ska tilldelas en varning eller att legitimationen ska återkallas”, skriver myndigheten.

– Det har gått ganska långt i Sverige. Att säga hen är påtvingat och nu är det ett allvarligt brott om du inte lyder, säger Selma Gamaleldin till Världen idag.

LÄS ÄVEN: Läraren Selma är den som utsatts för kränkning, inte den ”ickebinära” eleven

Flera personer ska ha uppmuntrat henne att överklaga ifall hon förlorar legitimationen.

– De har sagt att det här kanske är en fajt jag behöver ta för att andra inte ska offras i framtiden. Det har blivit ett pilotfall, och om de vinner kommer det att drabba alla lärare framöver, säger hon.