På fredagen halshöggs läraren Samuel Paty på öppen gata i Paris av en muslimsk terrorist identifierad som 18-årige Abdulak Ansorov, migrant från Tjetjenien. Motivet var att Paty i undervisning om yttrandefrihet använt de uppmärksammade Muhammedkarikatyrerna som exempel. Abdulak sköts efter händelsen ihjäl av polis efter att ha dragit kniv i samband med att han skulle fångas in och gripas. Sammanlagt nio personer, släktingar till gärningsmannen, har gripits och tagits in till förhör.

Uppgifter framkommer nu om att moské varit inblandad som anstiftare och uppviglare till terrordådet. Detta genom att hjälpa en upprörd muslimsk förälder att sprida uppgifter om hur Muhammedkarikatyrerna användes av Paty i skolan.

Frankrikes president Emmanuel Macron hävdade i ett uttalande efter dådet att muslimska terrordåd ”inte kan splittra Frankrike”. Samtidigt visar undersökningar att Frankrike är ett djupt splittrat och segregerat land där fundamentalistiska och våldsbejakande idéer är utbredda bland en allt större del av befolkningen.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur den franska sociologen Olivier Galland varnade för en ökad radikalisering i Europa och då särskilt bland yngre muslimer. Efter terrordåden i Paris år 2015 genomförde Galland en enkät med 7 000 muslimer i fyra olika regioner i landet. Den visade att 20 procent av muslimer anser att det är rättfärdigat med religiöst våld. I några skolor visar enkäten att över 40 procent av de muslimska eleverna har en radikal syn på sin tro.

LÄS ÄVEN: Lärare halshuggen i terrorattack i Paris – chockerande bilder sprids på Twitter

Fredagens terroristdåd går i linje med Gallands tidigare varning. Gärningsmannen i förorten Conflans-Saint-Honorine utanför Paris ska enligt källor vara 18-årige Abdulak Anzorov – en muslimsk migrant född i Moskva och med tjetjensk bakgrund.

Abdulak kunde inte acceptera att 47-årige läraren Samuel Paty förolämpade profeten Muhammed och beväpnade sig med en kökskniv för att mörda honom intill skolan vid klockan 17.30 när han var påväg hem för att ta helg. Enligt vittnesuppgifter ska Abdulak ha skanderat ”Allahu akbar” på platsen.

Sköts ihjäl av polis

När polis anlände till platsen påträffade de gärningsmannen som flydde till intilliggande Eragny-sur-Oise där han sedan vägrade ge upp, vilket resulterade i att han sköts ihjäl.

Visade avhugget huvud: ”Avrättade en av dina hundar”

På sociala medier i Frankrike sprids en bild utlagd på Twitter av mördaren själv på den halshuggne lärarens huvud. Enligt en källa, Actu17, skrev Abdulak följande i samband med publiceringen av bilden: ”Macron, otrognas härskare, jag avrättade en av dina hundar som vågade förolämpa profeten Muhammed”

Moské uppmärksammade lärarens ”hån”

Enligt uppgifter i sociala medier ska en förälder med kontakter inom en moské ha uppmärksammat öppet hur läraren visade upp Muhammedkarikatyrer för eleverna. Moskén uppges sedan ha delat klippet till sina församlingsmedlemmar.

Det är inte första gången sådana uppgifter cirkulerar i Frankrike. Förra året beslutade staden Grenoble att temporärt stänga en moské med anledning av att imamerna hade predikat och uppmanat till väpnad jihad. Vidare hade man även propagerat för sharia. Myndigheter befarade då framtida terrorattentat, vilket Samhällsnytt rapporterade om.

https://www.youtube.com/watch?v=hvPCpVrT9NQ&feature=emb_title

LÄS ÄVEN: Imam hävdar att Frankrike kommer att bli ett muslimskt land

Nio personer gripna och intagna till förhör

Natten mot lördagen grep fransk polis fyra personer, släktingar till gärningsmannen. Senare togs ytterligare fem personer in till förhör efter dådet, bland de frihetsberövade återfinns gärningsmannens föräldrar och en 17-årig bror.

authorimage