Söderportsgymnasiet
Inrikes

LARM: ”Beväpnade män” tog sig in på skola i Kristianstad – ”Ett busstreck”

Publicerad 3/11/2020
Annons

Det var igår som elever på Söderportsgymnasiet fick en annorlunda upplevelse när det kom larm om att beväpnade och maskerade män tagit sig in på skolan. En skolrektor som Samhällsnytt varit i kontakt med bekräftar händelsen men menar att detta var ”ett busstreck”.

En läsare av Samhällsnytt var under hela dramat i kontakt med sin dotter via Facebook messenger – eleverna förbjöds använda sina telefoner, troligen för att inte påkalla uppmärksamheten hos de mystiska männen.

”Vi kunde inte ringa varandra eftersom de blev tillsagda att vara tysta, de blev även tillsagda att låsa in sig i sina klassrum och barrikadera dörrarna. Polis kom till platsen och genomsökte skolan. Enligt min dotter satt två män i en polisbil när dom blev utsläppta,” uppger uppgiftslämnaren till oss i ett mejl.

Enligt vår källa har männen ifråga kommit till skolan och sökt en viss elev och när de blivit nekade information om var eleven befann sig blev de hotfulla. Männen ska ha varit maskerade och beväpnade enligt information som gått ut till eleverna.

Samhällsnytt har pratat med Tony Ivarsson, som arbetar som rektor i Kristianstads kommun. Enligt honom handlade händelsen om att flera maskerade män kom in i skolan, varpå en skyddsplan sattes igång och polisen tillkallades.

– Det var ett busstreck, säger han dock till oss.

Idag finns dock möjligheten till krisstöd på skolan om några elever fortfarande känner sig omskakade av händelsen, enligt Ivarsson.

Polisens talesperson i polisregion Syd Evelina Olsson bekräftar händelsen som skedde runt kl. 14.30 igår:

– Det var flera personer som hade ringt om detta och vi skickade flera polispatruller till platsen.

Väl på platsen fann dock polisen inga beväpnade.

– Det finns ingen misstanke om brott, säger Olsson.

Enligt henne handlade det hela om att ett gäng på flera obehöriga personer kom in på skolan och började ”umgås” med andra. På vilket sätt umgänge hade skett och varför det ledde till att eleverna fick barrikaderade sig i sina klassrum kunde hon inte svara på. Polispatruller som anlänt verkar inte heller ha kontrollerat de obehöriga personernas identitet enligt vad som framgår av händelserapporterna.

– De konstaterade att det inte var pågående brott och överlämnade det här till rektorn.

Vi har även varit i kontakt med en av eleverna som var på skolan under den dramatiska situationen som beskriver händelsen så här:

-Läraren och en annan elev var i korridoren medan vi andra var i klassrummet. Sedan kom bara läraren och eleven in, låste in dörren, drog ner persiennerna och sade till oss att vara tysta eftersom det fanns maskerade män på skolan och polisen var tillkallad. Efter ett tag kom det in någon och sade till oss att sluta viska och bli ännu tystare. Då blev vi förstås mycket rädda. Vad är det som pågår liksom?

Eleven berättar om en frustration och rädsla samt en irritation på skolan när en av rektorerna gick ut idag i lokaltidningen med att ingen elev blev skrämd av händelsen:

– Vi var jätterädda. Det kändes som en evighet.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons