Samhällsnytt har tidigare rapporterat om stora prisskillnader på de vacciner från olika tillverkare som godkänts. Nu kommer larm om att det billigaste vaccinet, det från Astra Zeneca som Sverige beställt stora mängder av, eventuellt inte håller måttet. Det rapporterar flera nyhetsbyråer.

Det är ledande immunologer i Australien som drar i bromsen. Detta inför att regeringen står i begrepp att godkänna det billiga vaccinet och beställa hela 53 miljoner doser. Enligt forskare i landet är vaccinet emellertid inte tillräckligt effektivt.

Larmet kommer från Australian and New Zealand Society for Immunology (ASI). Enligt organisationens ordförande, Stephen Turner, har vaccinet bara en effektivitet på 62 procent medan exempelvis Pfizer-Biontechs vaccin uppges ha en effektivitet på över 90 procent.

Stora prisskillnader

Av egentligen hemligstämplade men läckta uppgifter framgår att Astra Zenecas vaccin kostar mindre än 2 euro per dos medan exempelvis Pfizer tar 12 euro per dos och Moderna efter en prishöjning vill ha 36 euro per dos. Huruvida man i samband med diskussioner centralt i EU om inköp av vaccin har vägt kostnad mot effektivitet är oklart.

LÄS ÄVEN: Moderna chockhöjer priset på sitt covid-vaccin

Ifrågasatts tidigare

Astra Zenecas billiga vaccin har även tidigare ifrågasätts och i de så kallade fas 3-studier som gjorts har effektivitetssifforna spretat åt olika håll. på ett sätt som väckt förvåning och huvudbry. Företaget anger själva en genomsnittssiffra på 70 procent.

Det svensk-brittiska läkemedelsföretaget har även fått kritik för att inte kommunicera sina testresultat på ett tillfredsställande sätt och det har påpekats att Astra Zeneca inte heller har tidigare erfarenheter av att ta fram vacciner, vilket bidrar till tveksamheten, särskilt som ett vaccin nu har måst tas fram på rekordkort tid.

Bemöter kritiken

Astra Zenecas presschef i Norden, Christina Malmberg Hägerstrand, bemöter kritiken mot otillräcklig redovisning av data med att man har skickat in alla data man har till relevanta myndigheter och inte kan göra mer än så i nuläget.

Beträffande vaccinets effektivitet påtalar Malmberg Hägerstrand att siffran 62 procent är den lägsta uppmätta och att den genomsnittssiffra på 70 procent som företaget själv anger sannolikt är den mest teoretiskt korrekta. Den är samtidigt avsevärt lägre än konkurrenternas.

Opartiska jämförande studier saknas

Malmberg Hägerstrand menar samtidigt att det inte har gjorts några opartiska så kallade head-to-head-studier där vacciner från olika tillverkare jämförts med varandra. Hon säger vidare att företagen gör sina interna studier på olika sätt och att de därför inte är direkt jämförbara med varandra.

Astra Zeneca har efter den australienska forskarkritiken gjort ett uttalande där man påtalar att man samarbetar med den regulatoriska myndigheten i Australien (TGA) som är en oberoende myndighet med god kompetens att utvärdera ett covid-19-vaccin.

Australien går vidare med inköp

Australiens högsta medicinskt ansvarige chief medical officer har även gått ut och försvarat landets planerade köp av 53 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin med argumentet att det är tillräckligt effektivt och kommer att rädda liv.

Australian and New Zealand Society for Immunology (ASI) har i efterhand hävdat att dess ordförande, Stephen Turner, uttalat sig i egenskap av forskare, inte som representant för organisationen.

300 miljoner doser till EU-länder

EU-kommissionen har tecknat ett avtal med Astra Zeneca om att köpa 300 miljoner doser av företagets vaccin och därefter eventuellt ytterligare 100 miljoner doser. Vaccinet kommer att användas i stor utsträckning i Sverige.

Richard Bergström, vaccinsamordnare i Sverige, vill tona ned kritiken mot Astra Zenecas vaccin. Detta med hänvisning till att effektiviteten ändå är högre än vad man siktade på från början.

– I somras var det en diskussion om vilka krav vi ska ha för ett godkännande och för att ta till oss ett vaccin och då sade alla att 50 procent vore bra och att 70 procent vore väldigt bra. Så om Astra Zeneca hade kommit först hade vi sagt ”halleluja – oh, vad bra!”. Man måste se helheten, att om det står 70 procent i det godkännande som vi hoppas kommer snart, ja, då är det ett väldigt bra vaccin.