Matbrist, fattigdom och social oro riskerar att bli några av konsekvens av de skenande elpriserna. Det varnar landshövdingarna i södra Sverige för där flera hushåll redan nu fått elen avstängd då man inte kunnat betala räkningen.

I en gemensam rapport har landshövdingarna i Västra Götalands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Blekinge, Skåne och Hallands län tagit fram en bedömning av situationen inom elförsörjning i södra Sverige.

Vad man varnar för på sikt är så kallad energifattigdom där enskilda personer och hushåll inte kan ha tillräckligt varmt i bostaden eller att de tvingas välja om de ska kunna hålla varmt eller äta sig mätta.

LÄS ÄVEN: Vattenfalls vd medger – nedlagd kärnkraft bakom skenande elpriser

Redan innan vintern ökar antalet hushåll som inte kan betala sina elräkningar och har fått elen avstängd.

– Det är de hushåll som redan i dag har små marginaler som drabbas hårdast. Vi ser en risk för att vi även i Sverige kan få det som man kallar för energifattigdom – alltså att man inte har råd att betala för att ha varmt hemma, säger Brittis Benzler, landshövding i Hallands län, till DN.

Social oro och matbrist

Enligt rapporten syns och märks ekonomiska och sociala konsekvenser konkret och allt tyder på att situationen kommer att förvärras. Man befarar en stigande arbetslöshet, social oro, bristande samhällskritiska funktioner och matbrist.

När det gäller svensk livsmedelsproduktion blir de skenande elpriserna droppen som får bägaren att rinna över för många verksamheter och riskerar att påverka tillgången på svenska livsmedel. I Skåne finns indikationer på att konkurstrenden är starkare nu än under pandemin.

LÄS ÄVEN: Elpriset sänker Sveriges största tomatproducent

Längre eller oplanerade elavbrott tror man även riskerar leda till en försämrad privatekonomi och i sin tur en ökning av våld i nära relationer.