Knappt två år efter Lars Vilks död ställs hans konst nu ut i en utställning om hans liv och konstnärskap. Verken med profeten Muhammed som rondellhund kommer dock inte att finnas med.

Det var i oktober 2021 som Vilks omkom med sina två livvakter i en påstådd olycka som omgärdas av en mängd frågetecken. Vilks död fick muslimer i Sverige och internationellt att jubla på sociala medier.

LÄS ÄVEN: Muslimer i Sverige jublar över Lars Vilks död: ”Brändes som en rullande gris”

Ett 80-tal verk av Vilks har samlats ihop från anhöriga, vänner, konstnärskollegor och samlare varav flera aldrig har ställts ut tidigare.

– Utställningen har fått växa fram. Allt är inte klart och det kommer att hända saker under tiden utställningen pågår. Fler verk kan dyka upp, säger Xi Wallén Keller till Sydsvenskan.

Hon arrangerar utställningen och driver Blå hallen i Höganäs tillsammans med Martin Enget och förhoppningen är att bredda bilden av Lars Vilks.

Profeten Muhammed som rondellhund finns dock inte med.

– Dels vill vi istället visa bredden i hans konstnärskap men det har även varit viktigt att utlånarna ska känna sig säkra och då hade det varit svårt att ha med rondellhunden, säger Xi Wallén Keller och fortsätter:

LÄS ÄVEN: Frågor obesvarade om Vilks våldsamma död

– Det är kanske konstigt att inte ha med ett så centralt verk i en retrospektiv utställning men vi landade i att det var bättre att kunna öppna upp utställningen än inte alls.

Parafraser

Däremot har man tagit med Vilks parafraser på konsthistoriens klassiker där han inkluderat in rondellhunden på olika sätt.

– Den går att tolka som man vill. Det kontroversiella kring teckningarna och en del av det som skedde i hans liv då har vi tagit med i tidslinjen, säger Xi Wallén Keller.

Rädsla stoppade tidigare utställning

Anledningen till att man väntat till efter Vilks död med att ställa ut hans konst ska ha berott på att man inte vågat tidigare medan han levde.

– För att jag var för mesig och för rädd för hotbilden som fanns när han levde. Det är något jag ångrar idag. Nu blir det av men det gör lite ont i mig att vi inte gjorde det tidigare, säger Martin Enget.

Hitintills har man inte fått några hotfulla mejl, telefonsamtal eller kommenterar på sociala medier – något man hade förväntat sig.

Rigorös säkerhet

Besökare kommer att behöva gå igenom en säkerhetskontroll och två säkerhetsvakter finns på plats. Utställningen Lars Vilks – Retrospektiv öppnar fredagen den 21 juli och pågår fram till oktober.

LÄS ÄVEN: LYSSNA: Mystisk smäll innan Lars Vilks-kraschen