susanna-gideonsson-93883
Inrikes

Las-kriget fortsätter – LO förkastar samtliga alternativ

Publicerad 10/26/2020
Annons

Striderna kring förändringarna i lagen om anställningsskydd går vidare. På måndagen meddelade LO att man inte godtar den överenskommelse som träffats mellan Svenskt Näringsliv och PTK som LO valde att hoppa av som underlag för ny lagstiftning. Man accepterar inte heller den Las-utredning som regeringen och stödhjulspartierna C och L tagit fram.

Måndagen är sista dag för remissinstanserna att tycka till om Las-utredningen. Den förkastas av LO, vilket man gjort känt tidigare. I sitt remissvar klargör LO nu dessutom att man som underlag för förändringar i lagen avvisar den överenskommelse som efter segdragna förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter till slut godkändes av Svenskt Näringsliv och PTK efter att LO valt att hoppa av.

LÄS ÄVEN: LO säger nej till Las-avtal – V flaggar åter för misstroendeförklaring mot regeringen

Det LO uppger sig vara mest missnöjda med är de kvarvarande möjligheterna för arbetsgivare att stapla prov-, visstids- och vikariatsanställningar på varandra utan tydligt bortre slut, något som i vissa fall kan innebära att en anställd aldrig får en fast anställning och därmed inte heller omfattas av bland annat turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd.

Svenskt Näringsliv har i sitt remissvar gett klartecken för att låta överenskommelsen mellan dem och PTK ligga till grund för den nya lagstiftningen. PTK har också aviserat att man hellre ser en överenskommelse mellan parterna som underlag än Las-utredningen.

Samtliga riksdagspartier har sagt att man föredrar att arbetsmarknadens parter kommer överens och att det i så fall ska trumfa Las-utredningen. Efter att LO valt att ställa sig utanför avtalet är situationen mer oklar.

LÄS ÄVEN: Sjöstedt backar från misstroende – igen: ”Vill ge regeringen chansen ett tag till”

Vissa menar att Las-utredningen ska gälla som den är skriven medan andra anser att den rumphuggna överenskommelsen ska vägas in i den slutliga lagtexten. Vänsterpartiet har i ett par omgångar hotat med misstroendevotum mot regeringen om Las-utredningen läggs fram som lagförslag men har med olika förevändningar inte ännu gått från ord till handling.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1032Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons