I veckan bevittnade en lastbilschaufför hur en kvinna blev misshandlad på öppen gata på Södermalm i Stockholm. Han stannade då, slog ned gärningsmannen och försvann sedan från platsen. På polisen uppger man att en persons nödvärn kan tas över av en annan person.

Inom loppet av några timmar på onsdagen åkte polisen ut på två larm om kvinnomisshandel. Man hittade dock varken offer eller gärningsman. Då det tredje larmet kom var offret i stället gärningsmannen som fått en arg lastbilschaufför på sig.

– Han hoppade ur lastbilen, knockade mannen och körde sedan vidare, säger Viktor Adolphson, yttre befäl på polisen på Södermalm, till Mitt i.

Då patrullen kom till platsen var gärningsmannen försvunnen. Det misshandlade kvinnan, mannens sambo, kunde dock visa polisen vägen till deras lägenhet där han gömde sig. Efter att han förts till sjukhus greps han misstänkt för misshandel.

Överta nödvärn

Enligt Adolphson var han lite mörbultad men inte allvarligt skadad. Lastbilschauffören har man inte talat med och söker honom heller inte då han inte är misstänkt för något.

– Man får överta en annan persons nödvärn, som det heter. Om du ligger på backen och blir slagen och inte kan försvara dig så är det tillåtet för andra att gripa in.