Marine Le Pen IS
Utrikes

Le Pen åtalas för IS-bilder på Twitter

Publicerad 3/3/2019
Annons

Marine Le Pen, ledaren för det franska partiet Nationell Samling (tidigare Nationella Fronten) åtalas för att ha delat bilder föreställande olika terrorhandlingar utförda av IS. Hon riskerar nu fängelse i upp till tre år.

Det var i samband med terrorattackerna i Paris år 2015 som den konservativa politikern Marine Le Pen publicerade tre bilder som visade terroristorganisationen Islamiska statens brutala terrorhandlingar. I Frankrike är det olagligt att dela våldsamma bilder vilket resulterade i att en åklagare beslöt sig för att åtala partiledaren.

Le Pen har varit skyddad av åtalsimmunitet genom sitt arbete som EU-parlamentariker och ledamot i den franska nationalförsamlingen. Men i februari förra året beslutade EU-parlamentet att lyfta Le Pens immunitet för detta ärende. Även det franska parlamentet beslutade samma sak i november förra året.

På Twitter har Le Pen bemött åtalet: ”I lagens ögon är det mer riskfritt att vara en jihadist som återvänder ifrån Syrien, än att vara en ledamot som fördömer IS ynklighet.”

LÄS ÄVEN: Marine Le Pen beordras att undergå psykundersökning för att ha Twittrat om IS illdåd

I torsdags tog en domare i Nanterre beslutet att åtala Le Pen för de tre bilderna vilket nu innebär att hon riskerar fängelse i upp till tre år samt 75 000 euro (788 000 kronor) i böter.

Här nedanför ser ni två av bilderna som partiledaren delade i samband med att hon fördömde terrorgruppens handlingaro. I texten står det: ”Det här är Daesh” (Daesh är ett arabiskt namn för Islamiska staten).

Ligger jämnt med Macron
Enligt en ny opinionsundersökning från Elabe inför vårens EU-val visar att Le Pens Rassemblement National ligger jämnt med president Emmanuel Macrons La République En Marche.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
604Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons