Medan dödstalet har nått 1100 personer enligt officiella kinesiska uppgifter larmas nu om att upp till 80% av jordens befolkning kan bli drabbade av virus. Samtidigt visar skräckbilder från Wuhan som cirkulerar på sociala medier ett samhälle i sammanbrott med döda kroppar på gatan och svårigheter med att få vård.

Under tisdagen rapporterades att det officiella dödstalet från coronaviruset har stigit till över 1100 personer. Antalet nya bekräftade fall har dock minskat med en fjärdedel – vilket i sin tur kan ha att göra med nya riktlinjer som utestänger en del av positivt testade från statistiken. Detta rapporterade Samhällsnytt om igår.

LÄS ÄVEN: Munskydd är slut på Stockholmsapotek – trots uppmaningar till lugn från myndigheter

En annan anledning kan vara de kritiskt överansträngda resurserna hos vårdapparaten i Kina. På sociala medier florerar videoklipp som visar människolik som ligger på gatan utan att någon tar hand om dem:

https://twitter.com/g9c0MyLpHDJvN4D/status/1227279321196138496

I motsats till den tidigare rapporteringen framkommer uppgifter om att inte bara äldre och multisjuka ligger i riskzonen, utan även unga och barn kan dö av det nya coronaviruset. Emellertid kommer alltfler rapporter om att kinesiska myndigheter svetsar fast ingångar till bostadshus där nya coronapatienter upptäcktes i ett försök att upprätthålla en karantän:

Flera vittnesmål gör samtidigt gällande att möjligheterna för att få någon vård är ytterst begränsade – och ofta lämnas de sjuka att dö i sina bostäder. I videoklippet nedan uppges att ett arbetslag i skyddsdräkter samlar kroppar från bostadshus i Kina:

https://twitter.com/DarrenPlymouth/status/1227282153555271681

Epidemiologiprofessor vid Hongkong Universitet Gabriel Leung gick igår ut i The Guardian med en prognos om att upp till 60 till 80% av världsbefolkningen i slutändan kan bli infekterade av det nya viruset. Samtidigt rekommenderade han att hälsomyndigheter i andra länder ska tillämpa lika drastiska och långtgående åtgärder som Kina. I sitt uttalande menar han att de diagnostiserade fallen av coronaviruset utanför Kina är bara ”toppen av ett isberg”.

Som bekant hävdar Folkhälsomyndigheten i Sverige att risken att smittas av viruset är ”mycket låg”. Tidigare kunde Samhällsnytt avslöja att Sveriges ledande statsepidemiolog Anders Tegnell är ovetande om direktflyg som går från Peking till Stockholm på tisdagar och fredagar två dagar i veckan. Medan Hongkong har stängt sin gräns mot Kina fortsätter Air Chinas flyg anlända till Arlanda utan några hälsokontroller eller karantänåtgärder. ”Det spelar ingen roll”, uppgav Tegnell till Samhällsnytt när han uppmärksammades av oss om direktflygen.

LÄS MER: Statsepidemiolog vilseledde om direktflyg från Kina: ”Det spelar ingen roll”

Pandemin har redan påverkat den kinesiska ekonomin negativt med flera stora arbetsgivare som stoppat sin produktion – däribland den största elektroniktillverkaren FOXCONN. PostNord i Sverige har meddelat i tisdags ett tillfälligt stopp för försändelser till Kina – ”då fraktkapaciteten till landet just nu är mycket begränsad” .