Stadshuset i Nässjö / Leif Ternstedt, nybliven Sverigedemokrat.
Foto: Mangan02 / Faksimil Twitter

Inrikes

Ledande socialdemokrat går till SD

Publicerad 10/17/2021
Annons

I slutet av september avsade sig Nässjö-politikern Leif Ternstedt alla sina uppdrag och lämnade Socialdemokraterna inför den kommande valrörelsen. Enligt Smålands dagblad ifrågasätter han den demokratiska styrningen i den lokala partitoppen och anser att partiet saknar visioner. Nu har Ternstedt istället blivit Sverigedemokrat. Övergången beskrivs som en ”politisk bomb”.

– SD ligger närmast den syn jag har i dag om hur samhället bör se ut, säger han.

Ternstedt, som fram till nyligen var ordförande för barn- och utbildningsnämnden, tar med sig nära 20 års erfarenhet som politiker till sitt nya parti. Han säger att han länge vägde mellan M och SD och bollade även frågan med sin fru, den moderata politikern Jennie Clausen Ternstedt. Trots hustruns partitillhörighet blev det till slut SD:s politik som övertygade honom.

LÄS ÄVEN: Muslimsk massbön på skolan i Nässjö under skolavslutningsdagen

Nässjö ”ett skenande bidragssamhälle”

– Jag kan stå bakom den politik som SD för, inte minst i Nässjö där vi måste ta tag i åtgärderna mot ett skenande bidragssamhälle. Jag kände också att som gammal sosse skulle det vara svårare att gå med i moderaterna och få gehör för mina tankar, säger han. 

Socialnämndens prognos för helåret 2021 visar på ett underskott om 23 miljoner kronor i Nässjö kommun. Mer än hälften består i ekonomiska bistånd till de som antingen inte kan eller vill försörja sig själva. Detta är något Ternstedt vill åtgärda. Han ser flera möjligheter, bland annat att villkora bidragen i större utsträckning.

– Jag tror att det ger effekten att fler fortare kommer ut i riktigt jobb. Sedan är det bra att vi har ett socialt skyddsnät för de som inte kan få jobb, säger han.

LÄS ÄVEN: Stor majoritet miljöpartister nöjda med Sveriges utveckling

”Tillför erfarenhet och mycket kunnande”

Vid senaste valet, 2018, fick socialdemokraterna 15 mandat och SD tolv mandat i Nässjö kommun. I nästa års val kandiderar Ternstedt för SD, rapporterar SR. Magnus Hellström, gruppledare inom SD, välkomnar sin nye partikollega.

– Det är jättestort för oss, Leif tillför både erfarenhet och mycket kunnande, säger Hellström. 

– Jag kan säkert få med mig någon väljare och röster, även andra politiskt aktiva kanske kan känna för att byta parti, tror Ternstedt.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
829Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons