Fatosh Ibrahim, utpekad ledare för Islamiska statens kvinnobrigad, åtalas för bland annat krigsbrott i Syrien. Det framgår av handlingar från Göteborgs tingsrätt. Den 35-åriga göteborgskvinnan återvände till Sverige 2017 och har numera skyddade personuppgifter.

Åtalet bygger i stora delar på material som Fatosh Ibrahim själv spridit i sociala medier under sin vistelse i de av IS kontrollerade delarna av Syrien från 2012 fram till 2017.

Främst inlägg på Facebook från sommaren 2014 där en person, som misstänks vara Fatosh Ibrahim, poserar vid halshuggna soldater och avhuggna huvuden i IS inofficiella huvudstad Raqqa.

Polisen/Faksimil

Grabbar från Trollhättan

I polisförhör erkänner Fatosh Ibrahim att det är hon som lagt upp bilderna på Facebook, men nekar till att det är hon som syns på dem. Bilden på den huckleprydda varelsen vid de lemlästade kropparna påstår hon sig ha fått från en annan kvinna i Raqqa.

– Det var en impulsiv handling jag gjorde när jag hamnade i tjafs med några grabbar från Trollhättan, säger 35-åringen om att ha lagt upp bilderna på Facebook.

– De var arga för att jag var shia innan och blev sunni. Det var så det började hela dramat mellan mig och dem, förklarar hon och säger att hon och ”grabbarna från Trollhättan” nu är vänner igen.

Åklagaren menar emellertid att publicerandet av bilder på dödade människor, vilka skyddas av folkrätten, innebär att hon utsatt dem för ”förödmjukande eller nedsättande behandling som varit ägnad att allvarligt kränka den personliga värdigheten”. Det är ett krigsbrott.

Gifte sig med jihadist

Fatosh Ibrahim hette tidigare Fatin al-Mandlawi. Hon är född i Irak och kom till Sverige med föräldrar och syskon under Gulfkriget i början av 90-talet. De bodde till en början i Eskilstuna, men sjubarnsfamiljen flyttade senare till Angered i Göteborg.

Hennes bror är livstidsdömde IS-terroristen Hassan al-Mandlawi. När Fatin reser till Syrien den 12 december 2012, är det honom hon åker för att besöka.

I Syrien träffar den då 25-åriga göteborgskan en jihadist från Storbritannien som heter Hussein.

– Min bror presenterade oss och det var kärlek vid första ögonblicket. Jag älskar honom än idag, berättar hon för polisen.

Paret gifter sig nästan direkt, och Fatin blir kvar i Syrien betydligt längre än de två veckor hon från början planerat. Men äktenskapet varar inte länge. Bara några veckor efter bröllopet dödas Hussein och Fatin blir änka. Hon upptäcker då att hon väntar barn.

Faksimil

– Jag var gravid. Min man var död. Jag var under en iddah (muslimsk sorgeperiod red. anm), säger hon.

Hotell al-Karnak

Det är efter att hennes man dödats som Fatin al-Mandlawi ska ha fått idén att starta en kvinnobrigad.

”Kan vi inte starta en brigad för bara systrar och bekämpa svinen och be för martyrskap”, skriver hon på Facebook.

Kvinnobrigaden, även känd som al-Khansaabrigaden, använder enligt en rapport från Nationella operativa avdelningen på Polismyndigheten Hotell al-Karnak i Raqqa som högkvarter. Brigadens uppgifter blir i huvudsak att fungera som en moralpolis i IS-huvudstaden.

Hennes initiativ hyllas av islamister hemma i Sverige.

Faksimil
En kvinna som misstänks vara Fatin al-Mandlawi på Hotell al-Karnaks tak.
Hotell al-Karnak. Faksimil

I maj 2017 bombas hotellet av amerikanskt krigsflyg och det finns därför inte längre kvar.

I polisförhör förnekar emellertid IS-kvinnan att hon ska ha lett en islamistisk kvinnobrigad, eller att brigaden överhuvudtaget har funnits.

– Den existerar inte ens, säger hon.

Får skydd i Sverige

I mars 2017 håller Islamiska statens kalifat på att kollapsa och Fatin al-Mandlawi flyr tillbaka till Sverige. Här får hon hjälp från myndigheterna med bidragsförsörjning och skyddade personuppgifter. Det finns terrorfientliga krafter i Göteborg som inte vill ha ett tidigare IS-befäl som granne.

Hennes nya namn blir Fatosh Ibrahim. I oktober föder hon sitt andra barn.

Efter hemkomsten till Sverige skapar Fatosh Ibrahim profilen ”Arabiawitch” i sociala medier. Hon erbjuder sina tjänster som häxa och säger att hon kan ”kasta besvärjelser” över andra.

Den arabiska häxan skapar obehag bland unga kvinnor, i synnerhet sådana med invandrarbakgrund som hört rykten om hennes bakgrund i IS. Hon polisanmäls flera gånger för olaga hot, men anmälningarna läggs ned.

I december 2020 avslöjar Fria Tider att Fatosh Ibrahim tidigare hette Fatin al-Mandlawi och ledde IS kvinnobrigad.

Orosanmälningar och utredningar

Sommaren 2021 har ett flertal orosanmälningar gjorts gällande Fatosh Ibrahim och hennes två barn. I september det året beslutar socialtjänsten att barnen omedelbart ska omhändertas. Beslutet slås senare fast av förvaltningsrätten.

I samband med omhändertagandet hotar Fatosh socialtjänstens handläggare.

– Din lilla hora. Du ska få se, säger hon och:

– Du ska få se din slyna. Jag är inte färdig med dig. Du ska få se vad jag ska göra.

Fatosh Ibrahim postar inlägg på sociala medier där hon hänger ut de två ansvariga på socialtjänsten som varit inblandade i omhändertagandet av hennes barn.

Faksimil

Hoten tas på allvar med tanke på Fatosh bakgrund i IS. En brottsutredning gällande hoten inleds. Då pågår redan sedan våren 2021 en polisutredning av de krigsbrott hon pekats ut för.

Åtalas

Nu har en åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet beslutat åtala Fatosh Ibrahim. Hon åtalas för görgripelse mot tjänsteman, grovt förtal och hot mot tjänsteman. Hon åtalas dessutom i ett separat mål för krigsbrott.

Socialtjänsten i Göteborg har försett de båda hotade socialtjänsthandläggarna med personallarm och möjlighet att arbeta hemifrån. De vittnar båda om att de och deras familjer känner sig otrygga av att ha hotats av IS-kvinnan.

Huvudförhandlingen mot Fatosh Ibrahim hålls i Göteborgs tingsrätt den 15 mars klockan 09:15.