De båda bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén får inget skadestånd för att de 1998, när de bara var fem och sju år gamla, falskt anklagades för att ha mördat fyraårige Kevin i Arvika. Det uppmärksammar flera medier.

Fyraårige Kevin Hjalmarsson hittades i augusti 1998 död i Kyrkviken i Arvika. Händelsen fick stor medial uppmärksamhet eftersom polisen tidigt fattade misstankar om att Kevin mördats och att det var andra barn som låg bakom mordet.

Kevin Hjalmarsson. Foto: Privat

Polisen förhörde hundratals personer, varav en var Kevins femårige lekkamrat Christian. Psykologen Sven Å. Christianson, även känd från Thomas Quick-affären, kopplades in.

Efter flera förhör, som i efterhand anklagats för att ha haft ”tortyrliknande karaktär” eller inslag av ”omänsklig eller förnedrande behandling”, ansåg sig polisen vara säker på att Christian, tillsammans med sin sjuårige storebror Robin, mördat Kevin. Under förhören utsattes pojkarna bland annat för hot om de inte gav ”rätt” svar på utredarnas frågor.

Christian Karlsson och Robin Dahlén som barn. Foto: Privat

Det dröjde 19 år innan Dagens nyheter och Sveriges television granskade fallet Kevin och avslöjade oegentligheterna kring hur det hanterats. Granskningarna ledde till att förundersökningen återupptogs, och i mars 2018 avskrevs alla misstankar mot de båda bröderna. Åklagaren slog fast att Kevins dödsfall 1998 kan ha varit en olycka.

Inga skadestånd

Efter att ha friats från de tjugo år gamla mordanklagelserna vände sig de båda bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén, idag 28 och 30 år gamla, till Justitiekanslern och krävde tio miljoner kronor vardera i skadestånd.

Men JK avslog i ett beslut i juli 2020 skadeståndskraven eftersom myndigheten menade att ärendet var preskriberat.

”I aktuellt fall ligger de omständigheter som enligt sökanden utgör skadeståndsgrundande konventionsöverträdelser mer än tio år tillbaka i tiden”, hette det i beslutet.

Bröderna krävde därefter skadestånd från Arvika kommun med anledning av hur de behandlades av de sociala myndigheterna, men förra veckan kallade kommunen till pressträff och förklarade att inte heller den kommer betala ut några skadestånd till bröderna.

– Vi kan inte se att socialtjänsten har begått några fel, och vi har fattat beslut i enighet, kommenterade Henrik Axelsson, ordförande i Lärande och stöds utskott i Arvika kommun.

Leif GW Persson: Flyktingpojke bakom mordet

Kriminologen Leif GW Persson är inte säker på att Kevin Hjalmarssons dödsfall var en olycka. Han tror att pojken mördades, men att en 13-årig pojke som också förekom i polisutredningen var gärningsman. Anledningen till att polisen valde att inte utreda den pojken mer ingående var, enligt GW Persson, för att 1998 var ett valår och 13-åringen var en invandrare.

– Man ville inte förvandla det till en invandrardebatt, för han är nämligen politisk flykting tillsammans med familjen från Kurdistan, säger Leif GW Persson till TV4.

Anledningen till att Leif GW Persson tror att den kurdiske flyktingpojken mördade Kevin är för att pojken nio månader efter Kevins död greps på bar gärning när han våldtog en treåring.

– Det var ungefär hundra meter ifrån där Kevin försvinner. Det är en varningsflagg för varje normal polis, säger Leif GW Persson.

Leif GW Persson. Arkivbild