anna starbrink

Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Liberal hotar rasera Tidöavtalet – vägrar tiggeriförbud

Publicerad 1/25/2023
Annons

Avtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna är inget Anna Starbrink (L) godkänt och i riksdagen kommer hon att rösta nej till tiggeriförbud och begränsad rätt till tolk i vården.

Tillsammans med två andra liberala riksdagsledamöter har hon i en protokollsanteckning skrivit att de inte ställer upp på alla delar i avtalet.

– En del är bra i avtalet med skolpolitiken, på det sociala området och med brottsbekämpningen med förebyggande insatser. Sedan finns det delar som inte är så lustfyllda men som man får hacka i sig och det gör jag också. Men slutligen finns det också saker som för mig personligen är omöjliga. Det sade jag redan i de interna diskussionerna om avtalet i vår riksdagsgrupp och det gäller fortfarande, säger Anna Starbrink till SvD.

LÄS ÄVEN: L-toppar vägrar rösta fram SD-politik: ”Har inte lovat något”

Hon pekar ut ett nationellt tiggeriförbud och att ta bort rätten till tolkar i sjukvården som två exempel där hennes gräns går, och hon avser att rösta nej i båda frågorna.

– Antingen får det tas bort från Tidöavtalet eller så får regeringen hitta en annan majoritet, säger Anna Starbrink.

Hon jämför situationen med då Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson på 90-talet röstade för partnerskapslagen vilket gick emot den moderata partilinjen.

Ville se Ullenhag som L-ledare

2019 ville hon se Erik Ullenhag som ny partiledare efter Jan Björklund. I samband med att Nyamko Sabuni tog över posten petades Starbrink från partistyrelsen.

I höstas kom hon in i riksdagen efter att ha varit sjukvårdspolitiker i tolv år i Stockholm och har fått en plats i försvarsutskottet.

– Det är stora skor att fylla efter Allan Widman och det är väldigt intensivt och spännande. Jag kan inte allt om försvaret, men jag vet ju hur politik fungerar.

LÄS ÄVEN: Sjukvårdsregionråd: Ovaccinerad personal ska sparkas

2021 förordade hon som hälso- och sjukvårdsregionråd att ovaccinerad personal skulle kunna sparkas.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons