jan-jönsson-drag

Faksimil Youtube

Inrikes

Liberal lovade knäcka gängen – klär nu ut sig som dragqueen

Publicerad 6/13/2023
Annons

Inför valet i fjol pekades han ut som ”gängens värsta fiende” av Liberalerna. Nu klär han ut sig med kvinnokläder och kraftigt smink för att slå ett slag för dragqueens som läser sagor för små barn.

Det var i september 2022 som Liberalernas valreklam spreds på bland annat Stockholms bussar. ”Så här ser han ut. Gängens värsta fiende.” Så skrev partiet tillsammans med en bild på Jan Jönsson, dåvarande socialborgarråd i Stockholms stad, i dag oppositionsborgarråd.

Kampanjen fick både ris och ros medan vissa ifrågasatte lämpligheten i att raljera kring ett sådant allvarligt ämne.

LÄS ÄVEN: Liberalerna valreklam hissas och dissas

Nu slår Jönsson ett slag för det USA-importerade fenomenet med dragqueens som läser sagor för barn, något som är än mer kontroversiellt och utskällt på andra sidan Atlanten.

I en tweet avslöjar Jönsson att han fick hjälp med sminket av ”den fantastiska artisten Admira Thunderpussy”. Utspelet är en del av en kampanj som ska föras i sociala medier.

Rätt att uttrycka sig

– Vi vill försvara dragqueens och alla andras rätt att uttrycka sig. Ingen ska behöva tveka kring att utöva sin rätt till yttrandefrihet utav rädsla för repressalier av något slag, säger Jan Jönsson till QX.

Enligt Jönsson hotas dragqueens rätt att uttrycka sig.

– Det handlar om hur man försöker inskränka människors rätt att uttrycka sig och vara som de själva vill vara. Särskilt denna konstform. Det gäller Sverige och inte minst andra länder där det blåser allt kallare vindar. Det går väldigt fort nu och fler delstater kommer säkert följa det förbud som klubbats i Montana. Även i Europa går flera länder i en HBTQ+fientlig riktning, så det är inte läge att vara tyst och tro att det kommer blåsa bort. Vi kommer att få se friheter som vi kämpat för i årtionden tas bort, och då gäller det alla, oavsett läggning, att stå emot.

”Knäpp och fånig”

Vidare ser han inte små barns inblandning i den översexualiserade kontext som dragqueens innebär som ett problem.

– I en utopisk värld vill jag att diskussionen om att dragqueens som läser sagor för barn skulle vara något skamligt upphör, för den är knäpp och fånig. Det handlar om att låta barn se att man kan vara och se ut på olika sätt och det är något som ska uppmuntras. Som konstuttryck är det inte konstigt att ha olika roller i olika sammanhang,så även diskussionen kring artistnamnen är trams. Och jag vill visa på att fler bör ta aktiv ställning.

LÄS ÄVEN: Dragqueen läser sagor för barn – tipsar om ”erotisk ritbok”

Kampanjen beskriver Liberalerna på följande sätt:

Både i Sverige och internationellt vill auktoritära krafter ta kontroll över kulturen. En del av detta är den allt hårdare kritiken mot dragqueens som läser sagor på bibliotek. För att stå upp för rätten att uttrycka sig fritt publicerar Liberalerna i Stockholms stad en film där Jan Jönsson (L), borgarråd i Stockholms stad, får testa på att vara en sagoläsande dragqueen för en stund. Vi vill visa att dragqueens är helt ofarlig för både vuxna och barn, däremot har intolerans och populism krossat många individers drömmar genom historien.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons