Efter TV4:s ”avslöjande” om Sverigedemokraternas påstådda så kallade trollfabrik, vars trovärdighet fick sig ytterligare en rejäl törn på fredagen då Myndigheten för psykologiskt försvar anmält programmet, vill Johan Pehrson och Liberalerna se ett förbud mot att partier sprider politiska budskap eller gör reklam anonymt.

Efter ett års infiltrering av Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning består TV4:s så kallade avslöjande av en handfull konton där en liten grupp sverigedemokrater sprider satir och humor. Lagom inför EU-valet har detta tagit fokus från Sveriges verkliga problem som övriga partier nu slipper debattera.

LÄS ÄVEN: Myndigheten för psykologiskt försvar anmäler TV4 för SD-drev

– Människor i mitt parti är skitförbannade, säger L-ledaren Johan Pehrson på en pressträff.

Då Sverigedemokraterna meddelat att man inte har för avsikt att stänga några satirkonton menar Pehrson att man då ser ett behov av att det tydligare regleras i lag.

Socialdemokraternas trollkonton

Förslaget man lägger fram går ut på att det ska bli förbjudet för politiska partier med partibidrag att sprida politiska budskap eller göra reklam anonymt – något bland andra Socialdemokraterna kommer få svårigheter med att följa.

Partiet driver Facebooksidorna ”Samtidigt i Sverige” och ”Sverige inför verkligheten” men det enda som framgår av respektive sidas information är att ”AiP Media Produktion AB” är ansvarig – ett bolag som Socialdemokraterna äger. Sidorna har tillsammans drygt 20 000 följare.

Faksimil X

– Jag hoppas att många partier, alla partier helst, kommer att kunna ställa sig bakom detta, säger Pehrson.

Ytterligare ett krav Liberalerna kommit med är att Sverigedemokraterna inte ska få delta på några gemensamma pressträffar fram till EU-valet.

LÄS ÄVEN: Drev Socialdemokraternas trollfabrik – uppgraderas till pressekreterare