Efter TV4-programmet Kalla faktas program om Sverigedemokraterna och partiets påstådda trollfabrik anmäls kanalen nu av Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF. Anledningen är att man anser att programmet har vilselett tittarna. Från TV4 meddelas dock att man inte anser sig ha gjort något fel.

I programmen intervjuas medarbetare från Myndigheten för psykologiskt försvar men dessa gjordes inte av Kalla faktas redaktion och skedde vid andra tillfällen och kopplas således felaktigt till det pågående mediedrevet om ”trollfabriker” i SD:s regi. En av intervjuerna är gjord i TV4:s Nyhetsmorgon 2022.

LÄS ÄVEN: Norrlänningen Lars, 67, pekades felaktigt ut som ”SD-troll” av TV4

Enligt myndigheten kan tittarna vilseledas av kanalens tillvägagångssätt och man gör en anmälan till Granskningsnämnden.

I anmälan från generaldirektören Magnus Hjort står det bland annat:

MPF anser att TV4:s agerande att medvetet utnyttja inspelat material från andra tillfällen, ett agerande som vilseleder tittare att tro att myndigheten skulle ha uttalat sig om den granskning Kalla fakta framför, är minst sagt anmärkningsvärt, osakligt samt i uppenbar strid mot gällande medieetik.

MPF påpekar att deras uttalanden som tagits med i programmet handlar om det som ingår i myndighetens uppdrag, att identifiera informationspåverkan riktad mot Sverige av främmande makt.

Myndigheten kräver att TV4 ska publicera en rättelse där det framgår att kanalen använt intervjuerna på ett osakligt sätt. Totalt 27 anmälningar har gjorts mot TV4:s program.

TV4 slår ifrån sig

På TV4 uppges att man inte anser sig ha gjort något fel.

– Vi har använt klipp från olika program för att skildra den debatt som varit kring trollfabriker och desinformation, säger Fredrick Malmberg, ansvarig utgivare för Kalla fakta, till statstelevisionen.

– Jag tycker att det framgår jättetydligt i programmet att det är ett collage från samhällsdebatten där ämnet varit uppe till diskussion.

LÄS ÄVEN: TV4-effekten: SD stärks i opinionen

Omdömena från Sverigedemokraterna om TV4:s journalistiska gärning är allt annat än positiva:

På torsdagskvällen deltog SD-ledaren Jimmie Åkesson i en debatt i SVT Aktuellt om fallet med Magdalena Andersson (S):

Anmälan

Nedan är anmälan som Myndigheten för psykologiskt försvar gjorde på torsdagen (finns även som pdf här):

LÄS ÄVEN: Komiker pekades felaktigt ut som ”SD-troll” av TV4 – förlorade kund