Under måndagen meddelade Liberalernas partiledare Jan Björklund att partiet kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister. Även Centerpartiet meddelade att de är kritiska. Både L och C förklarar att de inte tänker bidra till att SD får mer politiskt inflytande.

Tidigare under måndagen föreslog talmannen Andreas Norlén att riksdagen röstar om Ulf Kristersson (M) som statsminister i nästa vecka. Efter uttalandet valde Liberalerna och Centerpartiet att upprepa sitt nej till att bilda en Alliansregering, stödja en moderat enpartiregering eller en M+KD-regering, med aktivt stöd från Sverigedemokraterna.

– Jag ser gärna att Ulf Kristersson blir nästa statsminister, men just i det här upplägget riskerar SD att få betydande politisk makt i Sverige och det säger vi nej till. Vi vill hellre se ett samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet, förklarar Björklund till SVT Nyheter.

Centerpartiet säger nej

– Alliansen gick till val på att hålla ihop och att inte samarbeta eller förhandla med SD. Inget har förändrats på den punkten, förklarade Annie Lööf. C-ledaren menar att Ulf Kristersson den närmsta veckan behöver svara på hur han ska lyckas få igenom en budget med en mindre moderatregering.

– Det kräver SD:s aktiva gröna ja-röst för att en sådan budget ska gå igenom. Jag tycker det är viktigt att han förklarar hur en sådan regering ska kunna få igenom sin politik, säger Lööf till SVT Nyheter. Lööf förtydligade Centerpartiets invändningar mot en regering med SD:s aktiva stöd är välkända.

Även Sverigedemokraterna säger nej

SD är inte intresserade av Kristerssons alternativ utan att få inflytande över politiken. I ett uttalande till Dagens Nyheter, skriver däremot Jimmie Åkesson att han fortsätter hålla dörren öppen och hoppas att Kristersson kommer att använda tiden väl.

Kristersson har under måndagen förtydligat han inte kommer att samtala eller förhandla med SD.

– Det är Alliansens ekonomiska politik och Alliansens reformagenda som är den politik regeringen ska driva. Om man kan leva med det, så tycker jag att man ska rösta ja till eller i alla fall tolerera den. Annars ska man rösta nej, säger Kristersson.