Lidköpings kommunhus

Lidköpings kommunhus. Foto: Sertion.

Inrikes

Lidköpings kommun riskerar böter för felaktigheter i upphandling

Publicerad 9/8/2017
Annons

➤ UPPHANDLING Lidköpings kommuns skattebetalare riskerar att få betala nästan 600 000 kr i onödan. Anledningen är att kommunen gjort en oriktig upphandling som gäller grävtjänster.

Många har säkert hört ordspråket ”Den som gräver en grop åt andra faller själv däri”. I det här fallet verkar det som om Lidköpings kommun grävt en grop åt sig själv.

Det är Konsumentverket som kritiserar Lidköping för felaktig upphandling. Istället för att följa reglerna och utlysa offentlig upphandling, anlitades en tidigare leverantör.

Det finns vissa möjligheter att frångå reglerna och genomföra en så kallad direktupphandling. Förutsättningen är då att värdet av tjänsten inte överstiger 534 000 kronor. I det aktuella fallet handlar det om 5,7 miljoner kronor och då finns inga möjligheter att bryta mot regelverket.

Från kommunens sida uppger man att det skett en missbedömning av kostnaden och att den beräknades ligga under 534 000 kronor. Det skulle i så fall röra sig om en felbedömning på över tusen procent.

Det är Förvaltningsrätten som slutligen avgör hur stor summa Lidköping ska böta. Enligt Konkurrensverket räcker det med 190 000 kronor, men en upphandlingsskadeavgift kan uppgå till tio procent av värdet på tjänsten. I det aktuella fallet kan det innebära 570 000 kronor.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
642Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons