I maj 2018 tvingade den socialdemokratiska regeringen i maskopi med den nyligen sparkade chefredaktören för Expressen Thomas Mattsson Google att strypa Samhällsnytts reklamintäkter. Kort innan dess tog företaget Linas Matkasse ställning mot nya medier och blockerade Samhällsnytt i sin automatiska kontext-reklam hos Google. Nu visar det sig att den typen av samhällsengagemang inte uppskattas av kunderna – företaget blöder pengar i sin svenska verksamhet och är på väg mot konkurs.

Det var i slutet av mars som den vänsterextremistiska grupperingen Sleeping Giants riktade ett krav mot Linas Matkasse på Twitter att blockera Samhällsnytt i sin automatiska annonseringstjänst på Google. De flesta företag ignorerade dylika krav, men Linas Matkasse svarade följande:

Tilltaget väckte stark kritik mot företaget. Bland annat kommenterade frilansjournalisten Per Björklund att ”den här formen av krigföring mot fria media är mycket allvarligt”. När Samhällsnytt rapporterade om företagets ställningstagande mot det fria ordet samt kritiken blev detta dock en riksnyhet genom omsorg av Aftonbladets ledarsida och Dagens Nyheter.

Den vinkeln som valdes var att ”hatsajt vill tysta Linas Matkasse”. Samtidigt utspelade sig ett krig om betyg på företagets sida på Facebook där upprörda läsare av Samhällsnytt satte det lägsta betyget medan företagets personal och vänsterextremister försökte att hålla ställningarna genom att sätta det högsta betyget. För närvarande har betyget stabiliserat sig och ligger på 3,9.

LÄS MER: Kritikstorm mot Linas Matkasse efter att företaget blockerar sina annonser på Samhällsnytt

I kommentarer på företagets Facebook-sida uttryckte många kunder bestörtning över dess aktivism och meddelade att de säger upp sina abonnemang. Trots stor draghjälp från gammelmedierna som försökt framställa Linas Matkasse som en antirasistisk matleverantör började företagets verksamhet haverera kort efter utfallet mot Samhällsnytt.

Enligt uppgifter i DI fick en fjärdedel av personalen lämna företaget under våren och sommaren 2018 på grund av en flykt av kunder. Under resten av året fortsatte nedgången. Totalt ökade förlusterna med hisnande 700% för 2018 vilket innebär att man gick back 375 miljoner kronor för ett år. Igår publicerade DI en ny artikel som gör gällande att det är just den svenska delen av verksamheten som orsakar förlusterna, medan affärerna i Danmark och Norge går bra.

Företaget grundades 2008 och ägs av Carolina Gebäck som kallar sig ”matkreatör Lina”, Niklas Aronsson samt ett antal bolag.

LÄS MER: När aktivistiska hämndkampanjer ersätter allmänintresse

Under dagen försökte Samhällsnytt att komma i kontakt med företagets pressansvarig som uppges vara på semester. Detta för att få ett svar på frågan om företaget gör en koppling mellan sina förluster och det politiska ställningstagandet mot Samhällsnytt som gjorts och uppmärksammats av oss ungefär vid samma tid när Linas Matkasses nedgång blev uppenbar. Dessvärre har vi inte fått något svar på våra mejl, telefonsamtal och textmeddelanden.

Företaget Brandos har lidit ett liknande öde och gått i konkurs efter att dennes vd förklarat i en video på Youtube att SD-väljare inte är välkomna att handla hos dem.

Det återstår att se om även Linas Matkasse har straffat ut sig i Sverige genom att delta i en ekonomisk blockad av de nya medierna och så småningom kommer att gå i graven. Tills denna dag kommer står Linas Matkasse kvar på vår Svarta lista av anti-demokratiska organisationer och företag som utgör ett hot mot press- och yttrandefriheten.

SE ÄVEN: Svarta listan över antidemokratiska företag och organisationer