Ann Linde 940

Ann Linde (S) / Genrebild

Inrikes

Linde gratulerar med Ramadan på Kristi himmelsfärdsdag

Publicerad 5/13/2021
Annons

Utrikesminister Ann Linde (S) uppmärksammades under dagen då hon på Twitter gick ut för att visa att hon firade den muslimska högtiden Ramadan, med arabiska termen ”Eid Mubarak”, som betyder ”välsignade festival”. Samtidigt lyser frånvaro av hennes hälsning till den kristna högtiden ”Kristi himmelsfärdsdag”.

Det var tidigare under torsdagen som Sveriges utrikesminister la upp hälsningen på Twitter. Hon skriver ”Eid Mubarak” och hoppas samtidigt att det bjuds på baklava, en efterrätt från Turkiet.

Hennes tilltag har uppmärksammats på nätet där flera dels ifrågasatt att hon uppmärksammar en muslimsk helgdag, men inte minst eftersom hon gör det på Kristi Himmelsfärdsdag – en helgdag som firats sedan 300-talet inom det kristna samfundet världen över.

Björn Söder, riksdagsledamot för SD noterar precis detta:

Samnytts reporter Mattias Albinsson reflekterar istället över Lindes prioriteringar och refererar till när hon struntade i att gratulera vårt grannland Norges nationaldag:

På Ann Lindes egen Twitter syns liknande reaktioner:

En annan skriver om varför Linde twittrar som hon gör. Han menar att hon inriktar sig till Socialdemokraternas ”kärnväljare”:

Enligt Timbro tog Socialdemokraterna i senaste valet hela 50 procent av de utländska rösterna.

Inför valet 2014 presenterade Statistiska Centralbyrån siffror som visade att endast 29 procent av befolkningen med utländsk härkomst sympatiserade med de borgerliga partierna, jämfört med 65 procent för vänsterblocket. Socialdemokraterna ensamma samlade 50 procent av väljarna med utländsk härkomst.

Sverige har under decennier haft en mycket hög invandring från muslimska länder. Enligt PEW Research center riskerar Sverige i framtiden bestå av hela 30 procent muslimer.

Kent Ekeroth
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons