Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan, pekade i fredags ut Sverige som ett ”vandrarhem för terroristorganisationer” och klargjorde att Turkiet inte ser positivt på varken ett svenskt eller finskt medlemskap i Nato. Nu väntas utrikesminister Ann Linde (S) försöka sig på en charmoffensiv gentemot Turkiet, för att säkra medlemskapet – som regeringen påstår sig ännu inte ha fattat något beslut om.

Turkiet har på grund av landets storlek, militära kapacitet och inte minst placering mellan västvärlden och arabvärlden en tungt vägande roll i försvarsalliansen. Erdoğans uttalande gjordes efter den muslimska fredagsbönen i Ankara, inför ett pressuppbåd. Han klargjorde att Turkiet inte ser positivt på att Nato utökas med Finland och Sverige.

– Den turkiska regeringen har inte framfört denna typ av budskap direkt till oss, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Sverige har länge kritiserats för att vara en fristad för medlemmar ur den av EU, USA och Turkiet terrorstämplade kurdiska gerillan PKK och den vänsterextrema organisationen DHKP-C. PKK har iscensatt mord på svensk mark och misstänktes även ligga bakom mordet på dåvarande statsminister Olof Palme (S) 1986.

LÄS MER: Turkiet kan stoppa svenskt Natomedlemskap med veto

Försvarsministern utpekad som PKK-sympatisör

För fem år sedan pekade Turkiets största tankesmedja Seta ut Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) som PKK-sympatisör i rapporten ”PKK:s uppbyggnad i Europa”. När rapporten fick medial uppmärksamhet i Sverige avböjde Hultqvist att kommentera anklagelserna.

– Svenskar kanske inte förstår detta men turkar läser detta som att Hultqvist stöttar terrorister. Det är väldigt allvarligt. Aldrig förr har en svensk försvarsminister utsatts för en sådan smutskampanj, förklarade Turkietkännaren och författaren Kurdo Baksi i Expressen.

I SvD förklarar Aylin Ünver Noi, docent i inter­nationella relationer vid Haliç-universitetet i Istanbul att svenska kopplingar och stöd till terroriststämplade organisationer kan försvåra svenskt medlem­skap i Nato.

– Om Sverige vill bli medlem i Nato måste man visa solidaritet med Turkiet i dess kamp mot separatistisk terrorism, säger hon.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Folket ska ”absolut inte” få bestämma om medlemskap i Nato

Kan använda veto i utpressningssyfte

Andra tolkar den turkiske ledarens uttalande som ett försök till utpressning, där Turkiet nu fiskar efter kompensation för att inte lägga in veto mot ett svenskt medlemskap i Nato.

Utrikesminister Ann Linde (S) väntas därför försöka sig på en charmoffensiv gentemot Turkiet. Vad prislappen på den blir för svenska skattebetalare är ännu oklart. Under lördagen träffar Linde sin turkiske motsvarighet Mevlüt Çavuşoğlu i Berlin i samband med ett informellt Nato-utrikesministermöte.

Min turkiske utrikesministerkollega, som jag har en väldigt bra och konstruktiv relation med, kommer till helgens informella Nato-utrikesministermöte i Berlin dit både Sverige och Finland har bjudits in. Vi kommer då ha tillfälle att samtala med varandra om en eventuell svensk Nato-ansökan”, skriver Linde i en kommentar till SvD.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson gick med på kurdkrav inför omröstning