Enligt en gemensam rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, och Världslivsmedelsprogrammet, WFP, är läget i stora delar av världen avseende tillgången på mat värre än de som föregick den arabiska våren. 49 miljoner människor i 46 länder riskerar att hamna i svält eller svältliknande förhållanden.

Etiopien, Nigeria, Sydsudan och Jemen ligger kvar på den högsta nivån från den tidigare rapporten, och nu har Afghanistan och Somalia lagts till på listan.

LÄS ÄVEN: Matbrist kan få 20 miljoner afrikaner att försöka ta sig in i Europa

Författarna till rapporten pekar på effekterna av pandemin som har resulterat i problem för de globala leveranskedjorna på grund av regeringsnedstängningar, liksom effekterna av kriget i Ukraina och klimatfaktorer.

Enligt David Beasley, tidigare amerikansk delstatsguvernör och verkställande direktör för WFP, kan den globala livsmedelskrisen resultera i omfattande social oro i större skala än den arabiska våren med massuppror och väpnade konflikter över hela Mellanöstern i början av 2010-talet.

– Vi har redan sett vad som händer i Indonesien, Pakistan, Peru och Sri Lanka – det är bara toppen av isberget, säger den tidigare republikanske guvernören i South Carolina och tillade att den nuvarande krisen är en “perfekt storm” som kommer att drabba de fattigaste människorna allvarligt och “överväldiga miljontals familjer som hittills precis har hållit huvudet ovanför vattenytan”.

LÄS ÄVEN: LISTA: Här är maten som blivit dyrare

I en kommentar till rapporten säger FAO:s generaldirektör Qu Dongyu, tidigare verksam i den kommunistiska kinesiska regeringen, att FN är “djupt oroade över de kombinerade effekterna av överlappande kriser som äventyrar människors förmåga att producera och få tillgång till livsmedel, vilket driver miljontals fler till extrema nivåer av akut matosäkerhet”.

EU skyller på Ryssland

I Europa lägger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skulden för den växande livsmedelskrisen på Ryssland och landets invasion av Ukraina – en av världens största spannmåls- och konstgödselproducenter. Ryssland å sin sida hävdar att västerländska sanktioner förstärker problemet och håller upp exporten.

Även afrikanska ledare har uttryckt skepsis över västvärldens beskyllning av Ryssland.

Ny migrantkris

Oavsett vems skulden är kan Europa återigen stå inför en akut migrantkris, med EU-nationer och Storbritannien som vanligtvis är destinationen för migranter från Mellanöstern och Afrika, där de hotande livsmedelskriserna är som värst.

LÄS ÄVEN: Skenande ”sossepriser” på mat – kommuner skär ned till äldre och skolbarn

Länder som Cypern, Grekland, Italien, Malta och Spanien har uppmanat EU att göra förberedelser för de oundvikliga vågorna av migranter som landar på deras stränder.